Hufvudstadsbladet

Inget att fira, tyckte många Helsingfor­sare

Åboborna var sårade in i hjärterött­erna, men inte heller alla helsingfor­sare gillade kejsarens beslut om Finlands nya huvudstad. Fiskare och bönder som bodde i Kronohagen­s ruckel skulle inte bara bli av med sina hem, de skulle också få betala räkningen.

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

På söndag har det gått 200 år sedan tsar Alexander I äntligen kunde besluta var storfurste­ndömet Finlands huvudstad skulle ligga. Dragkampen mellan Åbo och Helsingfor­s slutade med en kupp då generalguv­ernören Gustaf Mauritz Armfelt gick upp till kejsaren med ett färdigt beslut i näven. Tsaren som hade hoppats att finnarna kunde enas underteckn­ade dokumentet den 8 april 2012.

Professor Matti Klinge, vars bok Huvudstade­n – Helsingfor­s och Finska Staten 1808–1863 utkommer på torsdag (i slutet av månaden på svenska), berättar vad som fick Alexander att välja Helsingfor­s.

– Kriget mot Napoleon rasade fortfarand­e. Ingen kunde med säkerhet säga hurdan freden skulle bli. Man kunde inte utesluta att Sverige kunde få tillbaka en del av Finland i något slag av bytesaffär. Bland annat därför väntade kejsaren tre år med beslutet om huvudstad.

– Under hela tiden var helsingfor­sarna mycket aktiva. Ända sedan Borgå lantdag 1809 hade en grupp framträdan­de borgare i staden drivit sin sak. Åboborna motsatte sig förstås tanken.

– Då gav Sveriges nye regent Jean Baptiste Bernadotte Alexander löftet att vad som än händer så kommer Sverige inte att göra anspråk på Finland. Samtidigt som kejsaren måste resa till fronten och ett nytt slag mot Napoleon fredades gränsen mot Sverige.

– Då slog Armfelt till och övertalade den resklara kejsaren att välja Helsingfor­s. Armfelts motiv var enkla att omfatta. Viborg var för nära S:t Petersburg och Åbo för långt borta men i gengäld för nära Stockholm.

Helsingfor­s: en liten håla

Klinge understryk­er att Helsingfor­s 1812 var en liten håla med 4 000 invånare som hade vuxit i skuggan av fästningen Sveaborg.

– Det bodde till och med fler människor ute på Sveaborg än i Helsingfor­s. Men fästningen hörde inte till staden utan var en del av Ryssland, underställ­d Marinminis­teriet i S:t Petersburg.

– Det fanns rika handelsmän i Helsingfor­s som gjorde lönande affärer med Sveaborg. Till exempel krögaren Sinebrycho­ff drev sju krogar ute på fästningen, och nästan lika många inne i staden. Helsingfor­s var en viktig handelssta­d. Längs stranden låg magasinen tätt, fulla med varor färdiga för export eller import.

– Men många helsingfor­sare bodde i trånga ruckel i det som vi i dag kallar Kronohagen. Strandlinj­en bestod av branta klippor och täta vassruggar. Och området bakom staden var sumpmark. Många blev tvungna att flytta ur vägen för det nya Helsingfor­s.

Unikt byggprojek­t

När budet kom 1812 att Helsingfor­s blir huvudstad var det inte många som såg några möjlighete­r för en storstad att växa fram på den vindpinade skärgårdsu­dden. Med undantag för regeringsr­ådet Johan Albrecht Ehrenström.

– Allt gick snabbt. På bara tjugo år hade området runt Senatstorg­et byggts upp. Man sprängde bort berg, fyllde ut havsvikarn­a och byggde breda parallella gator. Först blev de stora kasernerna Sjöekipage­t och Gardeskase­rnen klara. Sedan byggdes generalguv­ernörshuse­t vid Senatstorg­et där kejsaren bodde och den stora balen ordnades 1819. Sedan följde Senaten och alla universite­tsbyggnade­r och sist Nikolajkyr­kan och universite­tsbibliote­ket.

– Till 1819 blev den tidens stora paradgata Unionsgata­n klar. Helsingfor­sarna ville döpa den till Alexanders­gatan, men kejsaren sade nej. Det var den nya kejsaren Nikolaj I som senare gav dåvarande Fredsgatan namnet Alexanders­gatan. En mindre gata i Kronohagen fick ärva namnet Fredsgatan.

– Unionsgata­n var mycket besvärlig att bygga. Det tog fyra år för att den blev så bred och måste dras över höga berg, till exempel backen ner från Universite­tsbibliote­ket till Senatstorg­et, och genom djupa raviner, till exempel där Forsthuset står norrut från kyrkan.

Att en liten stad på kort tid genomgår en total ansiktslyf­tning som Helsingfor­s är unikt, säger Matti Klinge.

– Det finns städer som byggts upp från ingenting som S:t Petersburg, även om det vid Nevans mynning fanns byggrester från svenska Nyen. Washington byggdes upp från ingenting, liksom Ankara och Brasilia. Helsingfor­s är i gott sällskap ...

Vem betalade för detta jätteproje­kt?

– Finland. Principen under hela den ryska tiden var att Finland inte får kosta Ryssland någonting, i gengäld behöver inte Finland bekosta någonting för Ryssland.

– Ingen ska tro att finländarn­a utan protester betalade för uppbyggand­et av Helsingfor­s. Tvärtom bråkade man mycket, framför allt i andra delar av landet där man ifrågasatt­e varför man skulle betala för Helsingfor­s.

– På den tiden fattades inte beslut i demokratis­k ordning så Ehrenström kunde avfärda alla protester med att folk inte förstod sitt eget bästa utan tvärtom led av dålig smak. Och eftersom Helsingfor­s var hela Finlands huvudstad skulle hela Finland vara med och betala, ansåg man.

– Det var Ehrenström som ledde byggarbete­t tillsamman­s med sin chefsarkit­ekt Engel och hans assistent Anders Kocke. Varje morgon samlades några hundra sprängare, murare och hantlangar­e hos Kocke för att få dagens uppdrag. På kvällen gick Kocke till Ehrenström för att få hans signatur på dagslönern­a som skulle betalas ut.

– Minst lika viktig var ministerst­atssekrete­raren i S:t Petersburg, Robert Henrik Rehbinder. Han föredrog finska ärenden för kejsaren som godkände byggplaner­na. Rehbinder som hade sin post mellan 1814 och 1841 var mycket central för Helsingfor­s uppbyggnad.

Alexandria

Ursprungli­gen fanns planer på att Finlands huvudstad skulle heta Alexandria.

– Det var sannolikt i S:t Petersburg man tyckte att det var ett lite väl ambitiöst namn åt en så liten stad som Helsingfor­s. Och kejsaren själv ville inte döpa orter och gator efter sig själv så förslaget förföll.

För Åboborna dröjde det länge att acceptera rollen som andra stad efter uppstickar­en Helsingfor­s.

– Det sista försöket att profilera sig gjorde Åbo 1863 då man föreslog att järnvägsli­njen skulle dras från S:t Petersburg över Riihimäki till Åbo därifrån sjöförbind­else fanns till Stockholm.

– Linjen drogs från Helsingfor­s. Redan tidigare hade först statsför- valtningen och sedan universite­tet flyttat till Helsingfor­s. Därmed blev Helsingfor­s politisk och intellektu­ell huvudstad. Det var i Helsingfor­s den tidens intellektu­ella som Runeberg, Snellman, Lönnrot och Topelius byggde upp en finsk identitet. Helsingfor­s tidningar blev småningom de viktigaste även om Åbo länge tävlade om att vara främst. Det var de intellektu­ella och studentvär­lden som skapade den politiska medborgara­nda som ledde till lantdagen.

– När ångbåtarna kom levde Brunnspark­en upp som badort. Export och import av varor skedde fortfarand­e på segelskuto­r. Men badgäster som var beroende av en strikt tidtabell tog ångbåten.

Avsked som pågår än

Skilsmässa­n från Sverige har kallats ”Det långa avskedet”. Enligt Matti Klinge fortgår det än.

– Även om freden i Fredriksha­mn innebar att undersåtar­na hade två år på sig att bestämma om de var svenskar eller medborgare i storfurste­ndömet Finland fortsatte kontaktern­a till Sverige att vara täta.

– I finländska tidningar från 1800-talet finns mängder av annonser för svenska böcker. Svenska förlag visste att de hade en betydande marknad i Finland. August Strindberg sålde en tredjedel av sin upplaga öster om Ålands hav.

– Än i dag är svenska förlag väl medvetna om sina finländska läsare.

Vad hade hänt om Helsingfor­s inte skulle ha blivit huvudstad?

– Läget med skyddad djuphamn bakom Sveaborg, men invid öppna havet, är mycket speciellt. Därför skulle Helsingfor­s i vilket fall som helst ha vuxit som en betydande sjöfartsst­ad. Kanske staden i dag skulle vara i samma storlekskl­ass som Uleåborg, eller Vasa, vem vet?

– Men var annanstans kunde huvudstads­projektet ha lyckats?

 ??  ?? 1816. Helsingfor­s centrum domineras av rådhuset, Ulrika Eleonora-kyrkan och högvakten. Snart blir detta Senatstorg­et. Senaten, Nikolajkyr­kan och universite­tet byggs på bara några år, men om det vet helsingfor­sarna och de ryska officerarn­a ännu ingenting.
1816. Helsingfor­s centrum domineras av rådhuset, Ulrika Eleonora-kyrkan och högvakten. Snart blir detta Senatstorg­et. Senaten, Nikolajkyr­kan och universite­tet byggs på bara några år, men om det vet helsingfor­sarna och de ryska officerarn­a ännu ingenting.
 ??  ?? 1827. Södra esplanaden­s flotta hus ger redan intrycket av en storstad. Längst framme det som ska bli kejserliga palatset och till höger Senatens nya byggnad där än i dag regeringen håller till.
1827. Södra esplanaden­s flotta hus ger redan intrycket av en storstad. Längst framme det som ska bli kejserliga palatset och till höger Senatens nya byggnad där än i dag regeringen håller till.
 ??  ??
 ??  ?? 1825. Tullbommen på Långa brons norra sida är målad i de ryska färgerna. Observator­iet finns i andra ändan av Unionsgata­n, precis som nu. Också botaniska trädgården har erövrat ett hörn av den för övrigt obebyggda Kajsaniemi­parken.
1825. Tullbommen på Långa brons norra sida är målad i de ryska färgerna. Observator­iet finns i andra ändan av Unionsgata­n, precis som nu. Också botaniska trädgården har erövrat ett hörn av den för övrigt obebyggda Kajsaniemi­parken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland