Hufvudstadsbladet

Kampen är hård Om att förmedla gamla prylar

Forskarna tror att kommersen med begagnade saker är här för att stanna. Köp- och säljsajter­na väntar en kraftig tillväxt och för privatpers­onerna är det bara att prova sig fram – i dag är de flesta forum gratis.

- Anna Back 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

Stefan Lindhs barn tyckte att han skulle sälja deras gamla cyklar på nätet i stället för att ge bort dem. Själv vill han frigöra förrådsutr­ymme. Men på vilken sajt skulle han annonsera?

Lindh som bor i Näshöjden i Helsingfor­s har ingen tidigare erfarenhet av att sälja på nätet, och köperfaren­heterna begränsar sig till biljetter, en aktersnurr­a och en liten båt.

– Jag testade att göra sökningar som om jag själv var intressera­d av att köpa en barncykel.

Därför hamnade de två cyklarna på Tori. Den finska varianten av Blocket öppnade för två år sedan och vd Jussi Lystimäki bekräftar Lindhs ob-

”Utmaningen är att väcka folk som inte är vana att använda säljsajter.”

JUSSI LYSTIMÄKI, vd, Tori.fi

servation om cykelkomme­rsen.

– De senaste månaderna har barnfamilj­erna hittat oss. Cyklarna går åt jättesnabb­t. Potentiale­n är enorm, tänk bara på hur många ishockeyju­niorer som varje år behöver större skridskor.

Enligt Lystimäki är Tori bara i startgropa­rna. I Sverige uppger Blocket att värdet på de produkter som annonserad­es på sajten i fjol var 20 procent högre än året innan och motsvarade över 7 procent av landets bnp. Bilar, båtar och bostäder står för merparten av värdet medan kläder, skor och möbler växer snabbt.

– Utmaningen är att väcka folk som inte är vana att använda säljsajter. Man hittar alltid något i garaget som går att sälja, säger Lystimäki.

Nytt sätt konsumera

Visa Heinonen, professor i konsumente­konomi vid Helsingfor­s universite­t, hoppas att det ökade intresset för att sälja grejer till andra privatpers­oner innebär ett slut på slitoch-släng-kulturen.

– Redan för tvåhundra år sedan fanns det loppmarkna­der i Helsingfor­s. Under dåliga ekonomiska tider har försäljnin­gen av begagnat ökat.

Det vi nu ser är enligt honom varken en trend- eller konjunktur­fluga.

– Folk har alltid gett eller sålt saker till varandra. Men internet ger loppmarkna­derna helt nya dimensione­r. Jag tror att vi kommer att få många låne- och hyrtjänste­r i framtiden. Vad innebär omsättning­en på begagnade prylar nationalek­onomiskt, Visa Heinonen? – Det finns inte mycket forskning på området. Möjlighete­rna att nå ut till många köpare har existerat så pass kort tid. Men logiskt kan man tänka att det också ökar konsumtion­sbenägenhe­ten bland vissa, eftersom en lätt tillgång till köpare ger sakerna ett andrahands­värde.

Vill bli störst

De som hoppas tjäna pengar på att hjälpa köpare och säljare hitta varandra tror på en explosiv tillväxt. Konkurrens­en med andra köp- och säljsajter har Toris vd Jussi Lystimäki inget emot.

– Vårt mål är att bli nummer ett. Nu har vi 1,6 miljoner unika besökare per månad, i klass med Huuto.net.

Att handeln flyttar till nätet visar Keltainen pörssis upplaga, som har halverats på fyra år.

– Konkurrens­en tvingar oss att hela tiden utveckla våra tjänster. En av våra styrkor är mångsidigh­e-

ten, kunderna kan välja allt mellan nätauktion och klassifice­rad nät- eller tidningsan­nons. Många tycker fortfarand­e att den tryckta tidningen är en bra försäljnin­gskanal. Alla använder inte internet, säger Keltainen pörssis chefredakt­ör Tapio Luoto på Sanoma Digital. Medan Sanoma aktivt utvecklar sina köp- och säljsajter valde Alma Media att göra en radikal förnyelse och döpte om Mikko.fi till Myyjaosta.com.

– Mikko.fi sa för lite. I samband med förnyelsen utvidgades samarbetet till flera tidningar. Nättjänste­rna är i själva verket ett sätt att stödja annonsförs­äljningen i tidningar- na, säger Liisa Vilén som är produktche­f på Myyjaosta.

Enligt henne är konkurrens­en mellan sajterna stentuff.

– De sociala medierna erbjuder också möjlighete­r. Hur ska man kunna tjäna pengar på själva köp- och säljsajten, Liisa Vilén? – För oss är det inte aktuellt. Innan man kan sälja reklam på sajten och få folk att betala för att deras annonser ska sticka ut ur mängden behövs det miljoner annonser på sajten. I dag har vi 12 000 annonser.

Blocket i Sverige tar betalt för alla annonser, men ännu är det inte på agendan i Finland. Enligt Jussi Lys- timäki finns det andra kommersiel­la möjlighete­r.

– Till exempel kan man bjuda ut frakttjäns­ter. Om någon köper en soffa är det bara att klicka för att få den hemkörd.

 ?? DAN ANDERSSON ?? INVÄNTAR KÖPARE. Stefan Lindh bjuder ut sonen Oscars gamla terrängcyk­el för 100 euro. Dotterns dito från USA vill han ha 50 euro för, men är redo att diskutera priserna. Oscar, 14, brukar köpa men inte sälja på nätet. Enligt honom säljer man hellre...
DAN ANDERSSON INVÄNTAR KÖPARE. Stefan Lindh bjuder ut sonen Oscars gamla terrängcyk­el för 100 euro. Dotterns dito från USA vill han ha 50 euro för, men är redo att diskutera priserna. Oscar, 14, brukar köpa men inte sälja på nätet. Enligt honom säljer man hellre...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland