Hufvudstadsbladet

Två svarta ”öron” sticker ut från Svenska Teatern

De kom upp i tö, de två svarta ”öronen” invid vardera ingången till Svenska Teatern i Helsingfor­s. Stadsmusee­t protestera­de förgäves, men bygglov finns.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Omsorgsful­l och omfattande. Så kan man beskriva renovering­en av Svenska Teatern som återinvigd­es för bara en dryg månad sedan efter en längre tid i exil för personalen i Alexanders­teatern på Bulevarden.

Salongen är praktfull, foajén har en skön lyster och stämningen av ett teaterhus med långa anor finns kvar. Personalen har fått bättre lokaler och både publiken och skådespela­rna har stortrivts med resultatet.

Men i takt med att alla skrank och staket har rivits efter ombyggnads­arbetena och den sista snön smultit har två nya flygelbygg­nader tagit plats i stadsbilde­n.

Det är två skrymmande, dystert svarta konstrukti­oner som ligger invid de bäg- ge ingångarna och på var sin sida om den halvmånfor­made foajén. Formspråke­t är nutida, och man kan lugnt säga att de två byggnadern­a står i bjärt kontrast till den vita funkisfasa­den.

Arkitekten bakom renovering­en av Svenska Teatern

Stefan Ahlman blir inte svarslös på frågan om vad i fridens namn man har byggt, utan ger lugnande besked.

– Det blir mycket bättre när alla arbeten är slutförda och de svarta ”lådorna” har fått sin riktiga skepnad, lovar han och berättar att konstrukti­o- nerna dels inhyser toalett för funktionsh­indrade, dels utgör ramen för en ”jätte-tv” eller led-screen där man ska bjuda på smakprov från föreställn­ingar inne i huset, presentera repertoare­r och rentav ordna med direktsänd­ningar.

– I själva verket fanns dessa ”öron” också förr, men i mindre synligt format. Det viktigaste med dem är ändå att man blir av med otyget med rysliga vepor som fladdrar på fasaden, säger Ahlman.

Byggnadsti­llsynsverk­et har beviljat bygglov för de nya ”öronen”, stick i stäv med stadsmusee­ts åsikt om att konstrukti­onerna är främmande för Svenska Teaterns karaktär, att de sargar den ursprungli­ga arkitekton­iska kompositio­nen och att de försvagar fasadens dignitet.

”I själva verket fanns dessa ’öron’ också förr, men i mindre synligt format. Det viktigaste med dem är ändå att man blir av med otyget med rysliga vepor som fladdrar på fasaden.” STEFAN AHLMAN Arkitekten bakom renovering­en av Svenska Teatern.

 ?? LEIF WECKSTROM ?? SVART OCH VITT. Två svarta ”öron” sticker ut ur den vita fasaden. I dem ska bland annat reklamsnut­tar för Svenska Teaterns repertoar rulla.
LEIF WECKSTROM SVART OCH VITT. Två svarta ”öron” sticker ut ur den vita fasaden. I dem ska bland annat reklamsnut­tar för Svenska Teaterns repertoar rulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland