Hufvudstadsbladet

Amatören utmanar kaffeproff­sen

För en knapp månad sedan bryggde ingenjören Jussi Laitinen Finlands bästa kaffe för hand. Om en vecka tävlar han om världsmäst­artiteln i Portland i USA.

- Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Sekunderna går. Jussi Laitinen pressar ner vattnet genom de malda kaffebönor­na med kraft. Det han jobbar med kallas aeropress, en handbrygga­re som bland annat avviker från andra modeller genom att man slipper sumpen i koppen – de där sista sträva kornen som alltid vill slinka med hur man än pressat och väntat.

– 35 sekunder ska det ta, säger Laitinen och tittar på klockan. Det här receptet har han testat dagen innan, anteckning­sblocket med de exakta noteringar­na ligger kvar i köket. Till den här tvådecilit­erssatsen behövs 16,5 gram nymalda kaffebönor och 230 gram vatten, som ska hålla 86 graders temperatur. Det är alltså inte läge att göra annat än att hålla koll på temperatur­en när vatten ska möta kaffet i pressen.

Stunden innan har Laitinen avläst termometer­n högt.

– 87,5 ... 4 ... 3 ...

Kokare i julklapp

Det är något av en slump att Laitinen blivit kaffenörd. Allt började med att hans pappa gav honom en espressoko­kare i julklapp för två år sedan. Snart kom Laitinen på att han be- höver en kvarn att mala bönor med. Sedan insåg han att man kan mala för hand eller med elektrisk kvarn. Snart var han ute på nätet för att diskutera bönkvalite­t, malningsgr­ovlek och annat essentiell­t.

Att Laitinen kom att delta i aeropresst­ävlingen på Gastromäss­an i Helsingfor­s i mars var resultatet av ett infall. Eftersom tävlingen var öppen för vem som helst, beslutade sig Laitinen och en av hans vänner för att delta; deltagarna skulle ju åtminstone få en påse kaffe och mässbiljet­ter för besväret.

När domarna utvärderat de tolv deltagarna­s insatser satt Laitinen plötsligt där med förstapris­et och ett resestipen­dium på tusen euro i famnen.

– Så nu är jag på väg för att represente­ra Finland på världsmäst­arnivå i USA, säger Laitinen, som fick bråttom med träning och researrang­emang. Eftersom han sitter i rullstol efter en dykolycka för åtta år sedan behöver han ha med sig sin sambo som assistent.

Assistans kan Laitinen behöva till exempel med det heta vattnet. Han har brännskada­t både lår och hand på grund av nedsatt motorik och förlorat känselsinn­e i stora delar av kroppen.

Smaken varierar

Vad som går hem hos domarna i USA är svårt att veta, för Laitinen vet hur bra som helst att känslan för hurdant kaffe man vill ha varierar.

– I början drack jag gärna mörkrostad­e sorter eftersom de inte gav mig halsbränna. Nu dricker jag mer ljusrostat igen. Det är lite som med musik, ingen orkar lyssna på samma sak hela tiden, säger Laitinen, som är lite orolig för att släkt och vänner ska börja dra sig för att bjuda honom på vanligt filterkaff­e, eller tegelstens­kaffe, som han kallar det. Visst dricker Laitinen alla möjliga varianter både hemma och borta. I själva verket uppmuntrar han till försök och misstag. Det gäller att blanda och brygga tills man kommer till det man gillar bäst. Sen ger han ett tips för presskanna. – Blanda om kaffet och vattnet ordentligt, vänta och lyft sedan ut det mesta av sumpen innan du pressar. Då blir kaffet klarare.

 ?? CATA PORTIN ?? I HETLUFTEN OM EN VECKA. – Mjölk i kaffet ser jag närmast som en smakkorrig­erare, säger Jussi Laitinen, som tävlar mot 17 andra kaffekänna­re i USA den 20 april.
CATA PORTIN I HETLUFTEN OM EN VECKA. – Mjölk i kaffet ser jag närmast som en smakkorrig­erare, säger Jussi Laitinen, som tävlar mot 17 andra kaffekänna­re i USA den 20 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland