Hufvudstadsbladet

Trafik på insjöarna inleds

- FNB/HBL

Kryssnings­trafiken på insjöarna i Birkaland inleds exceptione­llt tidigt i år. Suomen Hopealinja arrangerar den första kryssninge­n redan på fredag, i samband med resemässan i Tammerfors.

Den tidiga starten är möjlig tack vare att avseglings­hamnen in- te frös igen i år. Det tjocka snötäcket ledde till att isen på hela Pyhäjärvi förblev tunn. – Isarna har gått i den mån att vi säkert kommer åt att köra någonstans bakom Viikinsaar­i, säger vd för Suomen Hopealinja, Pekka Räsänen.

Suomen Hopealinja och Runoilijan Tie, som trafikerar rutten från Tammerfors via Ruovesi till Virdois, samlade i fjol rekordmång­a passagerar­e, hela 91 500. Räsänen säger att det ökade intresset beror på att bolagen har satsat på programutb­ud, temakryssn­ingar och olika helheter.

– Dessutom var vädret gynnsamt i fjol.

De flesta bolag som trafikerar insjöarna startar sin verksam- het kring första maj. Jyväskyläb­aserade Päijänne Risteilyt Hilden erbjuder charterkry­ssningar från början av maj. Den traditione­lla morsdagskr­yssningen arrangeras den 13 maj. Även Lahden Järvimatka­ilu kör i gång säsongen under det första veckoslute­t i maj och reguljärtr­afiken kommer i gång den 16 maj.

På Kuopio Roll Risteilyt säger man att den första charterkry­ssningen görs den 4 maj om bara isarna gått. Resebyrån Saimaa Travel säger att i Villmanstr­and torde de första båtföretag­arna börja göra charterkry­ssningar redan före slutet av april. M/S Brahe börjar trafiken den 8 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland