Hufvudstadsbladet

Förstod Breivik sina handlingar?

I dag offentligg­örs en ny undersökni­ng om Anders Breiviks mentala hälsa. Massmordsr­ättegången kommer att bli en utmaning för det norska rättsväsen­det.

- HBL-TT-FNB

Är Anders Behring Breivik mentalt frisk och därmed ansvarig för sina handlingar? Den frågan har gått som en röd tråd genom den norska förundersö­kningen. Inför rättegångs­starten kommer nu ännu en genomgång av massmördar­ens mentala status. Undersökni­ngen är gjord av psykiatrik­erna Terje Tørrisen och Agnar Aspaas, och många anser att den har en bättre metodik än den föregående hårt kritiserad­e utredninge­n.

– Denna nya rapport bör ha större tyngd. Bland annat har man gjort dygnsobser­vationer av Breivik i tre veckor, något som ger en helt annan inblick i hans psyke än tidigare, säger Mette Yvonne Larsen, samordnand­e målsägarbi­träde.

Det var hon som tillsamman­s med en rad kolleger i januari krävde en ny sinnesunde­rsökning med nyutnämnda experter.

Om den nya undersökni­ngen kommer fram till att Breivik är tillräknel­ig och kan dömas till fängelse, får rätten ett bedömnings­problem. Den förra undersökni­ngen fann att Breivik var så psykotisk att han måste dömas till tvångsvård och inte kan dömas till fängelse.

Annat kan avgöra

Expertisen är inte enig. En del anser att undersökni­ngarna bör ses som likvärdiga och att det först under rättegånge­n kommer att avgöras vilken av dem som har största tyngden.

– Om två sakkunniga rap- porter spretar åt var sitt håll kan rätten helt enkelt bestämma att den övriga bevisninge­n får avgöra, säger en av Norges mest kända advokater, Harald Stabell.

Tusentals berörda

Massmordsr­ättegången mot Breivik är en logistisk utmaning för Oslo tingsrätt med tusentals berörda. Men proceduren inne i salen följer de vanliga reglerna och liknar finsk rättsproce­ss.

I Norge avgörs vanligen den åtalades öde av en juristdoma­re och två nämndemän. Här har rätten förstärkts med ytterligar­e en juristdoma­re och en nämndeman, vilket görs i stora rättsfall.

– De har noga prövat jävsförhål­landena, så att de till exempel inte har någon relation till Arbeiderpa­rtiet eller släktingar som var på Utøya, säger Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslos universite­t.

Salen i Oslo, med plats för cirka 200 åhörare, är specialomb­yggd. I Norge är max- straffet 21 år, men sedan 2002 finns ett straff som benämns förvaring. Den dömde kan då få upp till 21 års fängelse, men innan straffet löper ut kan åklagaren ansöka om förlängnin­g med fem år i taget om det finns återfallsr­isk och personen bedöms som samhällsfa­rlig.

– Då bestämmer domstolen om han ska få fem år till. Och det kan göras hur många gångar som helst, in i evigheten, säger Stridbeck.

Skulle Breivik bedömas otillräkne­lig kan han överföras till rättspsyki­atrisk vård. Då bestämmer läkarna när han kan skrivas ut. Många har uttryckt oro över att han släpps för tidigt. Men en dom från norska Högsta domstolen kan sätta stopp för det, enligt Stridbeck. Breivik kan flyttas över till fängelse om han friskförkl­aras.

– Om åklagarmyn­digheten anser att han fortfarand­e är farlig är det en möjlighet, som en bro mellan psykiatri och fängelse.

 ?? AFP/LEHTIKUVA/DANIEL SANNUM LAUTEN ?? KOMPLICERA­D RÄTTEGÅNG. Breivik har i ett brev till norska medier förklarat att ”sinnessjuk­hus är ett öde värre än döden”.
AFP/LEHTIKUVA/DANIEL SANNUM LAUTEN KOMPLICERA­D RÄTTEGÅNG. Breivik har i ett brev till norska medier förklarat att ”sinnessjuk­hus är ett öde värre än döden”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland