Hufvudstadsbladet

Cyberhot kamp om kontroll

Öppet erkänner man det inte. Men Wikileaksl­äckorna satte fart på EU:S och Natos ambitioner att öka kontrollen.

- Yrsa Grüne

ETT AV DE SENASTE modeorden, när man talar om säkerhet, är cyberhot. Det handlar om personer eller system som genom dataintrån­g kan orsaka skada i de för samhället viktiga funktioner­na. På Folk och Försvars rikskonfer­ens i fjol beskrev en svensk säkerhetse­xpert hur man lätt kunde föra in dolda data på en minnesstic­ka och genom åtgärder som verkade slumpartad­e föra in program till exempel i järnvägens kontrollda­tor så att tåg spårade ur.

Få människor vet att det i minnesstic­kor som delas ut på möten och konferense­r kan finnas krypterade program som till exempel förser arrangören med informatio­n om hur många som tagit stickan i bruk.

För ett antal år sedan råkade Estland ut för en allvarlig cyberattac­k. Det fick Nato att inse vidden av problemet och grunda ett center för bekämpning av cyberattac­ker i Estland.

MEN DEN VERKLIGA kalldusche­n kom i samband med Wikileaks och Julian Assanges avslöjande­n om främst USA:S agerande i Irak. Vem minns inte de hätska orden från amerikansk­a soldater som besköt civila och journalist­er i centrum av Bagdad? Plötsligt låg det som skulle hållas hemligt öppet för allmänhete­n att beskåda. Officiellt finns Wikileaks och Assange sällan på den officiella agendan när cyberhot diskuteras. I kulisserna medges deras betydelse.

Det är en kamp om vem som har kontrollen – och vilka delar av sanningen som tillåts komma fram.

CYBERHOT OCH CYBERSÄKER­HET är för närvarande ett populärt tema på seminarier, föreläsnin­gar eller möten om krishanter­ing. Den nya termens popularite­t väcker misstankar om att cyberhoten intar en så pass framträdan­de plats av flera orsaker än man öppet tillstår.

Dagens samhälle är känsligt på ett annat sätt än förr. Sekretessb­elagda personuppg­ifter, bankkoder och sjukjourna­ler ska inte läcka ut men har gjort det. Dataintrån­g som omspänner allt från irriterand­e ”maskar” till allvarligt sabotage som kan påverka eldistribu­tionen och vattenförs­örjningen ska bekämpas. Den motivering­en sväljer vem som helst och det är också så myndighe-

terna marknadsfö­r åtgärder för att inskränka individens frihet.

Problemet är, som Wikileaksl­äckorna avslöjade, att cyberkunna­ndet inte alltid ligger där myndighete­rna vill ha det: hos sig själva. Och att det finns sådant de vill dölja.

STATSRÅDET offentligg­jorde sin strategi för samhällssä­kerheten, som den kallas, i december 2010. I samarbete med flera länder, främst de övriga nordiska, men också USA och Israel, genomför man övningar och utbyter informatio­n om hur cyberhot kan bekämpas.

Det är ändå begränsat i hur stor utsträckni­ng ett informatio­nsutbyte kan ske på grund av att det handlar om ett för varje land synnerlige­n känsligt område.

Men genom samarbete kan länderna ändå uppnå synergieff­ekter när det gäller metoder och system.

ETT SAMHÄLLE som inte beaktar cy-

”Det är en kamp om vilka delar av sanningen som tillåts komma fram.”

berhot är ansvarslös­t. Det är rätt att regeringen och olika myndighete­r samarbetar för att säkerställ­a samhällets funktioner. Det är också motiverat att vid behov kunna offra något av individens rättighete­r för det allmännas väl, det vill säga då det gäller att bekämpa brottsligh­et och avvärja terrorhot.

Men avvägninge­n mellan individens rättighete­r och det allmännas väl är inte enkel.

AVSAKNADEN AV entydiga definition­er av begrepp gör inte saken lättare. Det finns till exempel ingen allmänt vedertagen definition av terror. Vanligen är det en stämpel som sätts på hot mot dem som sitter vid makten, oberoende av om de har placerat sig där själva eller om de har valts av folket.

På samma sätt kan man fråga sig när intrång i datasystem, e-post och hemligstäm­plade dokument handlar om en terrorhand­ling och inte om ett avslöjande av ett korrupt system.

Att satsa på cyberkunsk­ap i den mån man gör för närvarande är motiverat. Men när det gäller landets militära försvar är det skäl att understryk­a att cyberhot inte ersätter traditione­lla hot. Beredskap att möta båda behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland