Hufvudstadsbladet

Ett rop på hjälp

- Antonia Wulff Antonia Wulff rekommende­rar Tarja Paakkonens doktorsavh­andling för vidareläsn­ing.

Det var väl ingen som blev hemskt förvånad över de nya forsknings­rön som visar att de kommuner som skar ned mest i skolhälsov­ården under 1990-talet redan i början av 2000-talet hade betydligt högre utgifter för psykiatris­k specialsju­kvård. Förvånande är inte heller slutsatsen att vården måste vara tillgängli­g redan då vårdbehove­t uppstår, frågan är vad vi väljer att göra med denna vetskap.

Det är kommunen som ansvarar för mentalvård­stjänstern­a, men de nedskärnin­gar som gjordes under 1990-talet har ofta blivit bestående, det vill säga man har aldrig återgått till den nivå eller det utbud av tjänster som man hade före lågkonjunk­turen. Detta syns till exempel inom skolhälsov­ården, som ännu 2008 tilldelade­s mindre pengar än 1994.

I dagsläget är vårdköerna inom mentalvård­en långa och förebyggan­de vård nästintill omöjlig att få. I Helsingfor­s hänvisas också akuta fall till en plats i kön, och situatione­n är ännu svårare för dem som vill ha vård på svenska. För den enskilda individen gäller det alltså att ha både tid och energi för att kämpa för sin rätt till vård, något som tenderar att bli svårare ju sämre man mår.

Men man förväntas också administre­ra den egna sjukdomen med allt vad det innebär av läkemedel och doseringar, läkarbesök och terapisess­ioner. En läkare kan ordinera en viss medicin, ge anvisninga­r om dosering och medicineri­ngens längd, och kanske säga något om övrig vård – till exempel terapi. Men det är upp till patienten att fatta beslut om terapi, ofta ett högst ekonomiskt beslut, och att hitta och välja terapeut.

Terapeuten ger terapi och kan säga något om framstegen på det området, men inte om den medicineri­ng som läkaren har ordinerat eftersom terapeuten saknar medicinsk kompetens. Det är alltså endast patienten som har en översikt över den egna vården och utvärderar sitt vårdbehov, som kontaktar läkare för att förnya recept eller ändra på doseringen och som förväntas avgöra när det är dags att trappa ned på medicineri­ngen.

Kanske är det lättare att förstå sig på fysiska åkommor, men psykiska störningar är inget annat än allmänt förekomman­de sjukdomar. Enligt statistike­n lider 15–25 procent av ungdomarna i Finland av någon form av psykisk störning. Mellan 5 och 10 procent lider av allvarlig depression, 5–15 procent av så allvarlig ångest att det klassas som psykisk störning. Ofta handlar det ändå inte om någon kronisk diagnos utan om sjukdomar som kan behandlas, men då måste mentalvård­en kunna svara på de vårdbehov som barn och unga har, och i ett så tidigt skede som möjligt.

Enligt regeringsp­rogrammet skall tillgången till mentalvård­stjänster utvecklas, frågan är vad som händer med den ambitionen då pengarna fördelas. Faktum är ändå att kommunen i längden inte har råd att låta bli att investera i mentalvård­stjänster för sina invånare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland