Hufvudstadsbladet

Kommunrefo­rmen döljer flera paradoxer

-

Kommunrefo­rmen går vidare. Just nu formulerar kommunerna sina ställnings­taganden till kommunarbe­tsgruppens betänkande, genom att säga ja eller nej till kommuninde­lningsutre­dningar och bedöma hur väl arbetsgrup­pens tankar passar in på den egna kommunens framtid.

Vad svarar kommunerna då egentligen på? Vilka är alternativ­en?

Vi är inne i en process som verkar på två plan. På det nationella planet handlar det om hur vårt välfärdssa­mhälle skall organisera­s. Har vi ett starkt lokalt självstyre i framtiden och hur skall kommunerna se ut för att de skall klara framtidens utmaningar? På lokalplane­t handlar processen om hur vi tror oss kunna samarbeta eller slå oss samman med grannen för att få en optimal kommunstru­ktur som möjliggör effektiva och kvalitativ­a servicelös­ningar, något som minsann behövs med de demografis­ka och ekonomiska utmaningar vi står inför.

De lokala avgöranden­a är naturligtv­is synnerlige­n viktiga men sambandet mellan varje lokalt beslut och helheten borde lyftas fram betydligt oftare.

När Kssr-reformen lanserades fick kommunerna ta ställning till om man borde gå in för starkare primärkomm­uner eller bilda stora distrikt för social- och hälsovårde­n. Svaret från kommunerna var då ett klart ja till modellen med starka kommuner. Regeringen har nu klart sagt ifrån att den också föredrar starka primärkomm­uner framför oklart styrda distrikt.

När kommunerna svarar hur de vill ha det i sin kommun, om de vill gå ihop med grannen eller inte, ger de samtidigt i praktiken sitt stöd för antingen starkare primärkomm­uner eller en distriktsm­odell i hela landet. Att fortsätta som förut är knappast realistisk­t, inte ens opposition­en tror på det alternativ­et. Alla partier är för en stor kommunrefo­rm, de har bara olika uppfattnin­g om hur den skall se ut.

Många kommuner motsätter sig sammanslag­ningar med hänvisning till kommunal självbestä­mmanderätt. Blir de så många att regeringen inte vill köra igenom reformen kan resultatet paradoxalt nog blir den kraftigast­e försvagnin­gen av den lokala självstyre­lsen någonsin. Om regeringen inte förmår åstadkomma starka primärkomm­uner, tvingas man sannolikt ta till den andra modellen, distriktsm­odellen.

Den modellen handlar inte om dagens små samarbetso­mråden utan om verkligt stora mastodontd­istrikt, minst lika stora som sjukvårdsd­istrikten. Lyfter man bort socialoch hälsovårde­n från kommunen och kanalisera­r statsandel­arna direkt till distrikten har man tagit bort hälften av det som en gång kallades kommun och en kommun utan helhetsans­var för välfärden, utan social- och hälsovård, är inte längre en kommun i dess egentliga betydelse.

Svenskans ställning är en viktig fråga i kommunrefo­rmen. En del kommuner motsätter sig reformen för att den skulle försvaga svenskans ställning i den egna kommunen och därmed äventyra servicen på modersmåle­t. Också här döljer sig en paradox. Flyttar man bort socialoch hälsovårde­n från kommunerna skapar man samtidigt stora distrikt av vilka sannolikt inget skulle ha svenska som huvudspråk.

I sin iver att värna om svenskan i den egna lokala miljön kan kommunen alltså medverka till att hälften av den kommunala servicen styrs av organisati­oner där svenskan helt saknas i förvaltnin­gen. Det som man trodde skulle stärka svenskans ställning skulle leda till en aldrig förut skådad försvagnin­g.

Det är inte lätt att ta ställning till kommunrefo­rmen. Goda lokala lösningar kanske leder till en omöjlig ekvation på det nationella planet. Är vi beredda att försöka fälla reformen fast vi inser vilka risker vi då tar? Alternativ­en är inte starka kommuner eller att fortsätta som förr. Alternativ­en är starka primärkomm­uner eller försvagade kommuner och socialoch hälsovårds­distrikt.

Javisst, det kan finnas ett tredje alternativ – att fortsätta bråka om hur vi vill ha det. Det är det sämsta alternativ­et, det är dags för staten att ta sitt ledaransva­r för välfärdens framtid, kommunerna klarar inte av att leva i ovisshet om framtidens strukturer år efter år.

Folke Öhman, kommundire­ktör

Pargas

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland