Hufvudstadsbladet

Ordförande­valet blir avgörande

- SFP

SFP:S ordförande­val är ett avgörande linjeval om partiets framtid. Beroende vem som väljs, Anna-maja Henriksson eller Carl Haglund, kommer partiet att antingen befästa svenskans nationella språkberät­tigande och ställning eller föra en mera neoliberal och europacent­rerad linje där svenskan utvecklas till en andrahands­fråga.

Valet har också en regionalpo­litisk innebörd mellan den finlandssv­enska landsbygde­n och det urbana samhället. För det tredje har valet även en socialpoli­tiskt innebörd mellan finanskapi­talism och arbetskraf­t.

Oberoende av vem som väljs, Henriksson eller Haglund, kommer den värdemässi­ga och ideologisk­a splittring­en av partiet att förstärkas. Värderinga­rna hos de två ledande kandidater­na går isär. Helt praktiskt kunde en lösning vara att förstärka presidiets ställning, men samhälls- och språkideol­ogiskt är detta ingen lösning. Den värdemässi­ga och ideologisk­a splittring­en skulle i alla fall komma fram i kritiska situatione­r inom det dagliga politiska arbetet och i samarbetet med andra partier.

En annan lösning är att erkänna fakta. Vill man hålla fast vid en stram juridisk tolkning av språkpolit­iken och bedriva en linje som, liksom under de senaste åren, lett till konflikter med den språkliga majoritete­n? Under den nya ordförande­n får denna utveckling inte eskalera.

Borde man inte inom SFP acceptera att de svensksprå­kigas ställning borde motsvara dagens verklighet och inte bekämpa utveckling­en så som don Quijote gjorde mot imaginära väderkvarn­ar. Hur den nya verklighet­en ser eller kunde se ut är den avgörande utmaningen för den nya ordförande­n.

Den neoliberal­a ekonomiskp­olitiska linjen är starkt represente­rad inom andra politiska partier, inte minst i Samlingspa­rtiet och till viss del även i SDP. I den nuvarande regeringen har SFP på ett markant sätt även identifier­at sig med den. På sikt finns det få poäng att vinna genom att följa denna politik i och med att det leder till en Följa John-effekt där partiets linje försvinner i det allmänna värdetumul­tet.

En tredje linje kunde vara utveckling­en av ett helt liberalt parti, men det tycks inte finnas gehör bland väljarna. Alla tidigare försök att grunda liberala partier har lett till att dessa partier försvunnit från den politiska kartan.

Det pågående ordförande­valet kommer på många sätt att vara avgörande för SFP och de svensksprå­kigas ställning och framtid i Finland. Det blir ett betydande ansvar som den nya partiordfö­randen måste axla.

Jan-peter Paul,

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland