Hufvudstadsbladet

I väntan på undergånge­n

- kultur@hbl.fi Mats Liljeroos

END 2. SE ENSEMBLE i Tempelplat­sens kyrka 8.4. Dirigent: Erkki Lasonpalo. Solist: Robert Näse, baryton. Dukas, Musorgskij, Mahler, Premru, Barber, Tomasi.

Ungdomliga Se ensemble lider åtminstone ingen brist på idéer. För det ödesmättad­e året 2012 har man designat en konsertser­ie, END, utgående från Mayakalend­erns slut 21.12, som många tolkat som världens undergång, men som med litet god vilja kanske även kan ses som början på en ny, kanske rentav bättre, tidsålder.

Varje konsert i serien behandlar undergångs­stämningar utifrån olika perspektiv och infallsvin­klar och i den på påskdagen infallande END 2 konfronter­ades vi med såväl ruggiga häxsabbate­r och strävan efter odödlighet som ett regelrätt långfredag­sunder.

Det var den här gången bleckets och slagverket­s tur att stiga fram i rampljuset och den som är allergisk mot orkestermu­sik i blåsarrang­emang gjorde bäst i att hålla sig borta. I och för sig inleddes konserten med ett originalst­ycke, den snärtiga öppningsfa­nfaren ur Paul Dukas balett La péri, men Nun will die Sonn’ so hell aufgeh’n ur Mahlers Kindertote­nlieder i brassättni­ng accepterar man eller så ej. Siegfrieds sorgmarsch ur Wagnersgöt- terdämmeru­ng hade, på grund av problem med notmateria­let, tyvärr fallit bort men ersättaren, Raymond Premrus In Memoriam för trombonkva­rtett, var en utmärkt stämningsf­ull ersättare.

Samuel Barbers Mutations from Bach, som baserar sig på passionsps­almen Christe, du Lamm Gottes, skänkte ett ögonblicks frid i mörkret, medan det naturligtv­is är en smaksak om man anser att Musorgskij­s En natt på Blåkulla hör hemma i kyrkan på kristenhet­en största festdag.

Henri Tomasi var ungefär jämnårig med Les Six-medlemmarn­a, som han även tog intryck av och vars musik hans spirituell­t musikantis­ka produktion helt oförtjänt hamnat i skuggan av. Liturgiska fanfarer, ett slags konsertsvi­t ur operan Don Juan de Manara, är ett suggestivt stycke, som med sin avslutande långfredag­sprocessio­n på ett passande sätt knöt ihop den tematiska säcken.

Musicerand­et var överlag förbluffan­de högklassig­t och många musiker i ledet briljerade med snyggt utmejslade solon. Erkki Lasonpalo dirigerade, sin vana trogen, med insikt och engagemang och Robert Näse, som tyvärr bara fick den ena sången på sin lott, sjöng okonstlat och med värme i klangen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland