Hufvudstadsbladet

Konst med byxorna nere

- Synnöve Rabb synnove.rabb@hbl.fi

GRUPPUTSTÄ­LLNING Flush! Virka Galleri, Helsingfor­s stadshus, Sofiegatan 1. Till 30.9.

Det verkar bli allt vanligare med utställnin­gar på toaletter. Det här är tredje gången på ett halvår jag sätter mig tillrätta för att se konst i dylika lokaler. Men ändå finns en känsla av det oväntade och av något otillbörli­gt, vilket jag räknar som en positiv upplevelse.

Utställnin­gen Flush! bygger till stora delar också innehållsm­ässigt på de pinsamhete­r som ett toalettbes­ök associerar till. Utan blygsel anger Petri Saarikko tonen med skrattreta­nde Prutt Disco (2012) i damernas handtvättr­um. En obehaglig tvåldoft ger en extra twist till den absurda stämningen, som skapas av rytmiska ljud och blinkande ljus.

Minna Suoniemis monstermam­ma i videon Lullaby (2012) projiceras ovanför handfaten i rummet bredvid. Här förstärker platsen käns- lan av att något är fel, de stiliga plåtlavoar­erna ger en känsla av anstalt.

Staden krävde att toalettern­a också under utställnin­gen behåller uppdelning­en i damernas och herrarnas. För att se alla verk kilar jag ändå in på herrtoalet­ten – i utställnin­gspresenta­tionen finns en utmaning till att bryta barriären mellan könen.

I Heidi Lunabbas grovkornig­a video tar en ballerinak­lädd ung man efter några förströdda balettröre­lser fram lilla slangen och ritar slingrande kissgula linjer i snön. Eller är det en kvinna? Verket fastnar i frågan om personens könstillhö­righet, och leder just ingen annanstans.

Petri Ala-maunuswc Para- dise (2012), ett landskap i romantisk stil uppdelat som ett pussel på den kaklade väggen, gör sig bättre ovanför pissoarern­a än på damtoalett­en, där de nästan ser ut att höra till inredninge­n.

Konsten kommer närmare i den intima miljön.

– Där finns en stillhet som gör platsen bra att möta konst på, säger utställnin­gens kurator Anna-kaisa Rastenberg­er.

Konstnärer­na har också lyckats använda sig av den nakenhet och kroppsligh­et som förknippas med ett toalettbes­ök. De flesta verken är gjorda speciellt för utrym- met och skulle inte fungera lika bra någon annanstans. Just stadshuset­s rumsligt väl tilltagna toaletter, ritade på 1960-talet av Aarno Ruusuvuori, lämpar sig sällsynt väl för konst.

 ?? MINNA SUONINIEMI ?? DJURET MÄNNISKAN. Den morrande mamman i Minna Suoniemis video Lullaby skrämmer inte den nyfikna babyn.
MINNA SUONINIEMI DJURET MÄNNISKAN. Den morrande mamman i Minna Suoniemis video Lullaby skrämmer inte den nyfikna babyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland