Hufvudstadsbladet

Queen hyllas av körer i Svenskfinl­and

Sett någon i Jakobstad eller på Åland som gått och nynnat på en låt av Queen? I så fall är det garanterat en av över hundra körsångare som övat i drygt ett år inför en hyllningsk­onsert till det brittiska rockbandet.

- Helena Forsgård dagbok@hbl.fi

Det började i liten skala. Kören Tonfallet i Jakobstad och Ålands projektkör diskuterad­e ett samarbete kring låtar av Queen. Körerna kunde kanske byta arrangeman­g med varandra och ordna varsin konsert? Sedan blev det mer och mer. Projektet växte åt alla håll och publikintr­esset visade sig vara långt över förväntan. Extra konserter lades in på löpande band. Nu ger körerna med totalt 110 sångare sju konserter – fyra på Åland, en i Kristinest­ad och två i Jakobstad. I början av april fanns biljetter kvar till tre av dem, de övriga var utsålda.

Anlitat proffs

Profession­ella musiker under ledning av Michael Ottoson och dansare har anlitats från Queen-musikalen We will rock you i Stockholm liksom profession­ella ljus- och ljudtek-

”Vår stora utmaning är att få det svåra att låta enkelt.” JOHANNA GRÜSSNER Dirigent

niker. På Åland har sångarna övat under ledning av Johanna Grüssner som även är producent och dirigent för hela projektet. Tonfallet i Jakobstad har övat med sin dirigent Jan Holmgård. Ett par gånger har körerna mötts för att öva tillsamman­s.

Sju lokala solister medverkar – bland dem Annika Sjölund, Carola Larsson och Tony Wikström på Åland och Geir Rönning, Annika Löv och Joseph Garcia i Österbotte­n.

– Solister med olika karaktär. En del är garageutbi­ldade, andra kommer från musikskolo­r. De sätter sin prägel på konserten och det blir en skön blandning, säger Johanna Grüssner.

Utan textblad

Tjugotre Queen-låtar ingår i konserten och kravet på amatörsång­arna i kören är tufft. De ska sjunga utan noter och textblad. De har övat idogt i över ett år och Johanna Grüssner har hjälpt dem på traven på sitt vis. Hon har sjungit in alla stämmor – ibland sex stycken till en låt – till samtliga låtar. Deltagarna har fått kopior av inspelning­arna och har därmed kunnat lyssna på sin stämma så mycket och ofta de velat.

– Jättebra. Man har kunnat öva och memorera hemma. Utmärkt också under promenader­na, intygar några körsångare.

Svår musik

Queens musik är krävande. Gruppen blandar musikstila­r, tonarter och rytmer. Det är ingen tillfällig­het att Queen-låtar inte sjungs på karaokebar­er.

– Låtarna spänner över ett brett register och det är en verklig utmaning att sjunga dem. Men det är samtidigt otroligt häftigt att ha en kör med över hundra sångare bakom sig, säger en av solisterna, Tony Wikström.

– Vår stora utmaning är att få det svåra att låta enkelt, tillägger Johanna Grüssner.

Mycket arbete

Tonfallets och Ålands projektkör­s styrelser med Kerstin Korpela och Sune Carlsson i spetsen har dragit stora lass för att alla kringarran­gemang ska fungera – allt från lokaler, resor och programbla­d till mat och dryck under övningarna.

– Vi har inte räknat hur många timmar vi lagt ner på projektet men det är många. Men det ger mer energi än det tar och vi älskar Queens musik, säger två av körsångarn­a Monica Johansson och Harriet Öfverström-snickars.

Konsertern­a på Åland ges 14–15 april, den 20 april uppträder man i Kristinest­ad och dagen efter i Jakobstad.

 ?? ROBERT JANSSON ?? HYLLAR QUEEN. Dirigenten Johanna Grüssner och kören med över hundra sångare finslipar detaljer inför premiären av konserten A tribute to Queen. Över ett år har man övat – den 14 april är det premiär.
ROBERT JANSSON HYLLAR QUEEN. Dirigenten Johanna Grüssner och kören med över hundra sångare finslipar detaljer inför premiären av konserten A tribute to Queen. Över ett år har man övat – den 14 april är det premiär.
 ?? ROBERT JANSSON ?? I JAKOBSTAD. Jan Holmgård har lett övningarna med kören Tonfallet i Jakobstad och har även arrangerat en del av låtarna som ingår i konserten.
ROBERT JANSSON I JAKOBSTAD. Jan Holmgård har lett övningarna med kören Tonfallet i Jakobstad och har även arrangerat en del av låtarna som ingår i konserten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland