Hufvudstadsbladet

Udmurtiska tanter

-

Hedda

En grupp gummor från Udmurtien blir ett intressant inslag i årets Eurovision Song Contest. Gummorna från byn Brangurt (Buranovo) som kommer att represente­ra Ryssland framför en folkvisein­spirerad sång på udmurtiska som är ett språk besläktat med finskan. Refrängen i sången går på engelska och lyder Party for Everybody, som också är bidragets namn.

Gummornas kör har långa traditione­r och det är inte första gången de har deltagit i uttagninge­n till Eurovisan. Men den här gången vann kören.

Alla damerna i kören har fyllt sjuttio år. På en bild i Helsingin Sanomat poserar de i traditione­lla dräkter i fantasiful­la mönster. Tidningen innehöll den andra april en stort uppslagen artikel om gummorna som sjöng in sin by på kartan. Galina Konjeva som intervjuas i artikeln berättat att hon har arbetat på ett daghem i hembyn och att det var förbjudet att tala udmurtiska med ungarna på 1980-talet, men hon talade ändå med barnen på modersmåle­t som är ett hotat språk.

Omkring 450 000 människor i Udmurtien öster om Moskva talar udmurtiska men merparten av dem är tvåspråkig­a och talar också ryska. I officiella sammanhang är det ryskan som gäller. Andelen udmurter i Udmurtiska republiken väster om Ural är knappt 30 procent.

Udmurtiska talas framför allt på landsbygde­n. I republiken­s huvudstad Izjevsk dominerar ryskan.

Nu hoppas man att gummorna från Brangurt ska höja udmurtiska­ns status och stärka språket också bland yngre udmurter. Gummorna själva har bestämt att de pengar de tjänar på sitt sjungande skall dirigeras till byggandet av en ny kyrka i hembyn. Den forna kyrkan i byn förstördes under sovjetregi­men. Byggandet av den nya börjar i maj.

Gummorna i kören från Brangurt har inte fått enbart applåder utan också kritik för att förstöra sångtradit­ionen genom att tumma på den exempelvis genom att delta i moderna jippon.

Jag håller tummarna för gummorna trots att jag inte har hört deras Party for Everybody. Eurovision Song Contest hålls i år i Baku.

”Nu hoppas man att gummorna från Brangurt ska höja udmurtiska­ns status och stärka språket också bland yngre udmurter. ”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland