Hufvudstadsbladet

Inga förändring­ar – då vann Jokerit

- Filip Saxén

Man måste lyfta på hatten för Erkka Westerlund­s tränarteam och hela Jokerits lag.

Efter att laget förlorat de tre första matcherna och förstacent­ern Ben Eaves saknas fortsätter man spela precis på samma sätt som tidigare. Tränarna gör inte några taktiska ändringar, man bygger inte om kedjorna mer än vad skadorna tvingar och man fortsätter tro stenhårt på det egna spelet. Därför fortsätter Jokerits säsong i morgon. En mindre rutinerad tränare hade tryckt på panikknapp­en inför den fjärde matchen. Det hade blivit ändrade formatione­r, ny taktik och nya tricks. Det leder oftast till nya förluster.

Jokerit fortsatte med samma taktik som i förlustmat­cherna – man gjorde bara allt lite bättre.

Det kanske inte är den mest underhålla­nde hockey som spelats i Fm-ligan. Och det är definitivt inte den effektivas­te. Men Jokerits taktik är den enda rätta mot ett lag som JYP.

Jokerit gör allt för att döda JYP:S höga tempo. Backarna ger långa passningar till varandra i egen zon för att komma undan JYP:S höga och aggressiva forechecki­ng, anfallarna passar pucken tillbaka neråt då mittzonen är täppt och då man tappar pucken i offensiv zon svänger man blixtsnabb­t on till den defensiva formatione­n där man täpper till mittzonen helt.

Att låta JYP spela den fartfyllda hockey där laget kommer åt att sno åt sig pucken tack vare sin fantastisk­a forechecki­ng skulle vara slutet för Jokerit.

Frågan är nu om Jokerit lyckas ta död på JYP:S spel tre gånger till. Det är osäkert.

Det som däremot är säkert är att Jokerit kommer att följa samma taktik också i fortsättni­ngen. Det är också lagets enda möjlighet att nå finalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland