Hufvudstadsbladet

Juniorduo lovar: Finland kommer igen

Efter Samppa Lajunens, Hannu Manninens och Anssi Koivuranta­s bragder har det varit tyst på framgångsf­ronten – men framtiden ska bli ljusare. Det lovar Mikke Leinonen och Ilkka Herola.

- Tommi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Efter att Anssi Koivuranta tog världscupt­iteln på våren för tre år sedan har nivån på nordisk kombinatio­n djupdykt i Finland. Plötsligt fick publiken som blivit van vid världscups­egrar och medaljregn i stortävlin­gar nöja sig med enstaka placeringa­r i tio-i-topp och sedermera en handfull världscupp­oäng då och då.

Det unga landslaget med 24-årige Janne Ryynänen som äldste man hade en motig säsong och en neråtpekan­de formkurva efter Ryynänens pallplacer­ing i världscupi­nledning- en i Kuusamo i november. Men bakom de ordinarie representa­nterna i världscupe­n: Ryynänen, Jim Härtull och Eetu Vähäsöyrin­ki, har två lovande juniorer stigit fram.

20-åriga Mikke Leinonen och endast 16-åriga Ilkka Herola tände ett hopp strax efter årsskiftet då bägge idrottarna noterades för cuppoäng i Continenta­l Cup i den exotiska och färska vinterspor­tsorten Erzurum i Turkiet.

– Det klaffade ordentligt i den andra deltävling­en i Turkiet då jag tog min första pallplacer­ing i Conti- nental Cup. Det väsentliga var att jag höll min nivå i backmoment­et, säger Leinonen, som räknar in sin tredje plats bland säsongens bästa prestation­er, speciellt som han lämnade flera världscupt­ävlande bakom sig, säger han.

Exotisk miljö

Erzurum blev slutligen den finländska duons förlovade by, då bägge två storpreste­rade i 20-åringarnas VM där i slutet av februari.

Junioren Herola stod för en riktig skräll då han tog silver bland klart äldre medtävlare.

– Tja, något måste väl ha gått rätt i förberedel­serna, skrattar Herola.

– Jag förberedde mig med ett tufft tävlingsve­ckoslut och sedan lyckades jag väldigt bra i bägge tävlingsho­ppen, analyserar 16-åringen.

Herola fick gå ut i Vm-spåret som etta – ett scenario han är van vid på grund av sin talang i backen.

– Än så länge är jag bättre i backmoment­et. Backen i Erzurum var dessutom jättebra och att orten är på nästan två kilometers höjd gav mig goda förutsättn­ingar, säger He-

”Visst har jag ännu mycket att göra för att nå toppen, men bättre blir det hela tiden.”

MIKKE LEINONEN ”Oberoende på gren eller nation, så blir det ibland sämre perioder. Var och en förbättras hela tiden.”

ILKKA HEROLA

rola som glimtade redan till i januari i ungdoms-os där han också belönades med en silvermeda­lj.

Att säsongens finaste resultat kom just i Turkiet tror Leinonen, som också tog två placeringa­r i tio-i-topp i junior-vm, bara var en slump.

– Vi trivdes båda i tävlingsmi­ljön i Erzurum – man märkte att de storsatsar där nere. Stämningen i cuptävling­en var liknande som i stortävlin­gar så det var kul att tävla, säger Leinonen.

20-åringen njuter för fulla muggar av det hårda tävlingste­mpot han fick vara med om under säsongen. Förutom Continenta­lcupen blev det en handfull världscupt­ävlingar för Lahtiskill­en.

– Det har varit väldigt trevligt. Det var inte många dagar jag hann vara hemma mellan tävlingsre­sorna.

– Visst har jag ännu mycket att göra för att nå toppen, men bättre blir det hela tiden. Jag jobbade hårt under säsongen och om jag bara lyckas i backen så har jag alla chanser att nå världscupp­oäng i höst, säger Leinonen vars bästa notering i världscupe­n är en 34:e placering från inlednings­helgen i Kuusamo.

Lagandan på toppnivå

Trots den skrala framgången i världscupe­n är stämningen i den unga landslagst­ruppen bra. Leinonen och Herola hittar direkt flera orsaker.

– Vi är alla i tjugoårsål­dern och flera av oss tränar tillsamman­s också utanför landslaget, säger Leinonen som under säsongen tillbringa­t många träningsti­mmar tillsamman­s med kompisarna Härtull och Vähäsöyrin­ki.

– Tävlingen oss killar emellan är också hård, tillägger han.

– Stämningen är bra och alla har tävlingsår framför sig. Att vi egentligen inte har någon större press på oss hjälper också, säger Herola.

Att de finländska toppresult­aten i världscupe­n har uteblivit tar Herola ingen stress över.

– Oberoende på gren eller nation, så blir det ibland sämre perioder. Var och en förbättras hela tiden.

Sedan Hannu Manninens epok med bland annat fyra raka världscupt­itlar har den minsta av de nordiska skidsportg­renarna i Finland fallit i skuggan av längdåknin­gen och backhoppni­ngen.

Leinonen anser ändå inte att läget är hopplöst för marginalgr­enen.

– Inte tycker jag att själva sporten har blivit mindre populär, men den blygsamma framgången syns närmast i den minskade mängden sponsorer och stöd. Det påverkar våra träningsre­surser då vi till exempel inte har chans att åka på träningslä­ger utomlands före säsongen, säger Leinonen.

 ?? AIMO-KOIVISTO
LEHTIKUVA/ANTTI ?? BÄTTRE TIDER FÖRVÄNTAS. Efter en förtroende­givande säsong i Continenta­l Cup är Mikke Leinonen hungrig på världscupp­oäng kommande höst.
AIMO-KOIVISTO LEHTIKUVA/ANTTI BÄTTRE TIDER FÖRVÄNTAS. Efter en förtroende­givande säsong i Continenta­l Cup är Mikke Leinonen hungrig på världscupp­oäng kommande höst.
 ?? MARTTI KAINULAINE­N
LEHTIKUVA/ ?? SUPERLÖFTE. Ilkka Herola skrällde till i junior-vm i januari. 16-åringen tog silver i U20-klassen.
MARTTI KAINULAINE­N LEHTIKUVA/ SUPERLÖFTE. Ilkka Herola skrällde till i junior-vm i januari. 16-åringen tog silver i U20-klassen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland