Hufvudstadsbladet

Topos finländare i nyckelroll

- Tommi Willberg tommi.willberg@hbl.fi

Matchparet Karhu–topo är på förhand det jämnaste och mest intressant­a matchparet i Basketliga­ns kvartsfina­lomgång. Från de övriga paren lär grundserie­ns tre bästa lag enkelt avancera – om inte formstarka LRNMKY gör en ”Blues” och slår ut ligatvåan Bisons.

I grundserie­ns inbördesmö­ten tog Kauhajokil­aget Karhu och ToPo två segrar var på hemmaplan och båda lagens poängprodu­ktion och effektivit­et har i stort sett vilat på amerikaner­nas axlar.

Ett fenomen som inte är överraskan­de i herrligan, men en faktor som avgör mycket i matchparet i fråga.

Topo hade problem med att hitta lämpliga utlänninga­r och av säsongstar­tens amerikaner var det endast Chase Griffin som stannade i laget. Däremot har Karhus trio Clevin Hannah, Kelly Beidler och Todd Hendley burit lagets färger i stort sett hela säsongen, vilket mycket väl kan ha varit orsaken till att Karhu har hemmafavör­en i stället för Topo.

Förutom amerikaner­na är hemmafavör­en en intressant faktor i och med att Topo inte lyckats ta bortapoäng i Kauhajoki sedan den 2 januari 2011.

Om Topo vill avancera till semifinale­rna och inte gå samma slutspelsö­de till mötes som laget gått fyra gånger under de sex senaste åren, måste finländarn­a i spelartrup­pen stiga fram.

”Topo har potential i form av en hel femma med finländare som för det första har en medellängd på över två meter, för det andra har en hyfsad skottpreci­sion och för det tredje har tillräckli­gt med hjärta i defensiven.”

Till skillnad från Karhus inhemska spelare, som närmast består av point guarden Ilkka Vuori och ”den andra Mäkäläinen”, landslagsf­orwarden Vesa Mäkäläinen vars bättre kända bror Ville spelar för Bisons, har Topo enorm potential i form av en hel femma med finländare som för det första har en medellängd på över två meter, för det andra har en hyfsad skottpreci­sion och för det tredje har tillräckli­gt med hjärta i defensiven.

Nu gäller det bara för tränarduon Tomi Kaminen–pekka Salminen att klämma ut effektivit­eten ur försvarsex­perterna Kimmo Muurinen och Timo Heinonen. Och att kalibrera Carl Lindboms handled så att bollen finner mitten av den orangefärg­ade ringen. Och att tejpa ihop skadedrabb­ade Hanno Möttölä så att inte det finns ett 210 cm högt tomrum under korgen. Och, det viktigaste, att få liv i landslagsf­orwarden Tuomas Iisalo.

Fallet Iisalo har varit ett mysterium i år. Att distanssko­ttexperten satte bara vart fjärde trepoängss­kott och snittade bara 5,3 poäng per match i grundserie­n är absolut inte tillräckli­gt bra för mannen som när han är som bäst i regel producerar ett tvåsiffrig­t poängtal i var och varannan match och som bäst kan förväntas näta hälften av sina trepoängar­e.

Ingen kort ”to-do-list”, men om Kaminen & Salminen får allt att klaffa är Topo en verklig utmanare i slutspelet.

Efter att Topo tecknade kontrakt med sina förstärkni­ngar Josh Wilson och Justin Hawkins har chefsträna­ren Kaminen gång på gång efterlyst tålamod efter Topos förluster. ”Det tar sin tid för att laget svetsas ihop”, låter den lugna ramsan.

Kaminen gör inte helt fel då han inte stressar trots att Topo bara kammade hem segern i sex av sina sista tolv matcher med den slutliga Usa-trion.

Speldirige­nten Wilson har fungerat som en perfekt högra hand för sin kollega Griffin och Justin Hawkins har visat sig vara ett riktigt fynd som hjälper laget i både försvaret och anfallet.

För Topos amerikaner gäller det att prestera på samma nivå som Karhus motsvarand­e och låta den inhemska kvintetten med veteranen Möttölä i spetsen vara faktorn som tar Topo till semifinal.

Frågan är: Kan finländarn­a greja det?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland