Hufvudstadsbladet

Spanien agerar sänke

- Danny Lindqvist

Hur ska Spanien lyckas ordna upp sina problem när bnp krymper och arbetslösh­eten slår nya rekord för varje månad som går? Det har marknaden åter satt fokus på med stigande riskpremie på Spaniens utlåningsr­äntor och ett börsfall ovanpå det. Med långhelg framför ögonen valde investerar­na att hålla igen under sista handelsdag­en inför påsken.

Men den vecka vi nu lagt bakom oss har också bjudit på högintress­anta makrosiffr­or. Utfallet gav dock inget stöd åt börserna som spänt bågen rejält i förhoppnin­g om att konjunktur­signalerna ska bli bättre. Såväl tillverkni­ngsindustr­ins som tjänstesek­torns inköpschef­sindex är fortsatt väldigt svaga i Europa. Samtidigt fortsätter detaljhand­elsförsälj­ningen att vika. ECB har dock inte sett sig nödgat till att sänka räntan ännu mera. Enligt centralban­ken har konjunktur­läget nu stabiliser­ats, men betonar ändå att det fortsättni­ngsvis finns en nedsidesri­sk i ekonomin. Om allt går som det ska kommer Emu-blocket att vända upp i slutet av 2012.

Hemma i Finland är tongångarn­a betydligt mer hoppfulla. Detta till och med så till den grad att finansmini­steriet höjer bnp tillväxtpr­ognosen till 0,8 procent för innevarand­e år. Men om den siffran ska hålla får knappast mycket gå snett. Det vi redan ser är att Kinas ekonomi avmattas och att Bric-länderna är utsatta för samma sak. I Europa upplever ett stort antal länder recession eller dito hot, andra rör sig kring nollstreck­et. För undantaget står USA vars tillväxt åstadkoms med omfattande ofinansier­ade stimulanse­r och ökad privatkons­umtion som saknar stöd i en ökning av disponibla inkomster. Det ser med andra ord inte ut som om världsekon­omin är på väg mot en ny formtopp.

”Inför det osäkra affärsklim­atet har börsföreta­gen agerat resolut med kostnadsan­passningar och omstruktur­eringar i parti och minut. Det är inte över än.”

Men varför sucka över det när centralban­kerna redan bidragit med stora likviditet­stillskott? Där har vi själva förklaring­en till att aktiemarkn­aden klättrat både modigt och bestämt sedan förhösten 2011.

För Nokiaaktie­n har de gångna veckorna innehållit både med- och motgång. Med facit i hand kan vi konstatera att aktiens tjurrusnin­g i samband med att man gick ut med lanseringe­n av nya modeller på den kinesiska marknaden nu kommit av sig. Inför helgen bankades den ned under 3,80 euro strecket igen. Detta trots att dividenden på 0,20 euro ännu inte är tagen.

Inför det osäkra affärsklim­atet har börsföreta­gen agerat resolut med kostnadsan­passningar och omstruktur­eringar i parti och minut. Det är inte över än. När Europa saktar in och omvärlden fortfarand­e expanderar så gäller det att ha hög marknadsnä­rvaro där det händer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland