Hufvudstadsbladet

967 000 norrmän kan inte ha fel

- Andrea Svanbäck 029 080 1295, andrea.svanback@hbl.fi

Lilyhammer. Yle Fem 22.00

När den norsk-amerikansk­a dramaserie­n Lilyhammer hade norsk premiär i januari i år sågs den av över 967 000 personer, vilket innebar att var femte nuna i landet tittade. Siffran säger en hel del om intresset för produktion­en som på pappret beskrivs som en humoristis­k thriller. Allt kretsar förstås kring Steven Van Zandt, känd som gitarrist i Bruce Springstee­ns kompband E Street Band, som värd för radioshowe­n Little Steven’s Undergroun­d Garage (hörs på Radio Helsinki)samt som Silvio Dante, älskad maffiabrod­er och klubbägare i kultförkla­rade tv-serien The Sopranos.

Nu axlar han återigen rollen som avdankad italiensk gangster, den här gången under namnet Frank Tagliano, en man som flytt storstaden New York till förmån för iskalla Lillehamme­r. Klimatbyte­t med allt vad det innebär understryk­s konsekvent från första stund Van Zandt sätter sin fot i staden. Snön knarrar under hans polerade skor, på huvudet finns en mössa med texten ”jag älskar nynorsk” och i hörlurarna snurrar språkövnin­gar i stil med ”förlåt men vi är utan bröd”.

Planen är förstås att Tagliano ska börja ett helt nytt liv, fritt från kriminalit­et. Hänförd av de fina bilderna han sett från OS 1994 tror han Lillehamme­r är svaret på drömmarna om ren luft och vackra landskap. Men verklighet­en som arbetslös slacker blir något helt annat. Tagliano är en lagbrytand­e invandrare i ett laglydligt land där frågan om invandring dessutom är en het potatis. In- slag som helt klart fungerar som grogrund för både missförstå­nd och stor humor.

I byn möter han bland annat en singelmamm­a, tillika latent romans ( Marian Saastad Ottesen) samt den lokala polisen ( Anne Krigsvoll). Bägge är bonniga på ett charmigt men hjälplöst sätt, fast förankrade i den lilla världen där det värsta som kan hända är att någon olovligt jagar varg.

Även om Van Zandt till stora delar spelar ut samma drag som hos sin Sopranos-karaktär – för det mesta rätt klichéarta­d – är det hela välproduce­rat men mer sött än spännande. En mysig flirt med den amerikansk­a kultur som hela Norden vid det här laget är vant att storkonsum­era.

 ?? THOMAS EKSTRÖM ?? ISKALLT MÖTE. Steven Van Zandts trötta gangsterfi­gur flyr kriminalit­eten i New York, bara för att stöta ihop med den lokala polisstyrk­an (Anne Krigsvoll) i norska Lillehamme­r.
THOMAS EKSTRÖM ISKALLT MÖTE. Steven Van Zandts trötta gangsterfi­gur flyr kriminalit­eten i New York, bara för att stöta ihop med den lokala polisstyrk­an (Anne Krigsvoll) i norska Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland