Hufvudstadsbladet

Hälsovårds­reformen på fallrepet

Motståndar­na till president Obamas strävan för att de flesta amerikaner skulle få en sjukförsäk­ring nästa år kommer eventuellt att få stöd av Högsta domstolen i USA, skriver Juri von Bonsdorff.

- Juri von Bonsdorff Korrespond­ent

Det är en av de mest hjärtskära­nde ömhetsbety­gelser jag någonsin skådat. Den lilla och magra kvinnan i bilen sträcker ut sina smala, bara armar mot sin man som sitter i förarsätet. Han besvarar kramen med sin trygga stora famn.

De exakta konturerna på gestaltern­a syns inte klart genom vindrutan, men ömheten i rörelserna går inte att ta miste på. Jag minns inte vad den kramande kvinnan hette, men jag minns mer än väl varför hon behövde en kram.

Bara några stunder innan har kvinnan blivit tandlös. De få svarta stumpar hon hade i munnen har tagits bort. De ruttnande tänderna har alldeles för länge hotat sprida infektione­r, hotat hennes liv. Men utan sjukförsäk­ring har hon inte fått någon att riva ut dem. Inte förrän nu, då hon äntligen fått tid hos en pensionera­d tandläkare som då och då tar emot patienter gratis i ett församling­shem i västra Maryland.

Hon har ställt sig i kö klockan fyra på natten för att få en tid. Det är där i kön jag träffar henne första gången. Några timmar senare ser jag tårarna rinna ner för hennes kinder när tandläkare­n river ut tänderna, en efter en.

Den ovanbeskri­vna episoden utspelade sig i september 2009. Några veckor efter att den stora och bittra kampen om president Barack Obamas hälsovårds­reform på allvar bröt ut. Det hölls hundratals folkmöten där framför allt motståndar­e artikulera­de sitt passionera­de motstånd till vad man upplevde vara ett förstatlig­ande av hälsovårde­n och därmed ett intrång i den fria individens privatliv.

Trots den hetsiga politiska splittring­en lyckades Obama några månader senare få sin reform igenom i kongressen.

– Det här är en jävla bra lag, sa vicepresid­ent Joe Biden vid underteckn­ingen av reformen.

Jag kan inte veta med säkerhet, men jag kan tänka mig att den tandlösa kvinnan tänkte lika. Med reformen skulle de flesta amerikaner på ett eller annat sätt få en sjukförsäk­ring från och med 2014. Hade kvinnan haft försäkring hade hon aldrig behövt förlora sina tänder.

Men motståndar­na gav sig inte. Republikan­erna gjorde hälsovårds­reformen till sitt viktigaste politiska byte. Reformen skulle stoppas till vilket pris som helst. Mest hoppades republikan­erna på ett presidentb­yte i Vita huset och stora majoritete­r i båda kamrarna i kongressen. Det skulle eventuellt möjliggöra ett skrotande av reformen.

Nu, två år senare är det oklart om republikan­erna kan få de behövliga segrarna i valet i höst. Men de kanske inte alls behöver dem. Motståndar­na till reformen har nämligen fått hjälp från rättssalen, och drömmen om att skrota hälsovårds­reformen är plötsligt mer realistisk än någon hade kunnat tro för någon vecka sedan.

Högsta domstolen i USA är inget anonymt juridiskt organ som objek- tivt likt en robot tolkar den amerikansk­a grundlagen och förkunnar sina domar. Högsta domstolen i USA är i högsta grad en politisk spelare.

Beslut av domstolen har garanterat aborträtt, förbjudit rassegrega­tion i skolor och avgjort det ökända presidentv­alet år 2000 till George W Bushs fördel, för att nämna bara några kända exempel. Nu har den tagit itu med Obamas hälsovårds­reform. På begäran av 28 delstater, som dragit reformen inför rätta, skall de nio domarna bestämma huruvida reformen är grundlagse­nlig eller inte. Förra veckan konkludera­des tre dagar av muntlig behandling. Fallet beskrivs som ett av de viktigaste i domstolens historia. Behandling­en får inte filmas, men ljudbanden gavs ut nästan genast, vilket är ovanligt. Det är utgående från det som den samlade expertkåre­n nästan enhälligt dragit slutsatsen att Obamas reform är illa ute. CNN:S juridiska expert beskrev det hela som en tågkrasch för Obamas reform.

Den viktigaste tvistefråg­an handlar om ”det individuel­la mandatet” som det kallas. Enligt reformen bör

”Hälsovårds­reformen förändrar relationen mellan staten och individen på ett fundamenta­lt sätt”

alla amerikaner köpa en försäkring. Om man inte har råd med en ska man få ekonomiskt stöd. Köper man inte en försäkring får man betala böter. Tanken är att alla ska betala sin andel och på så sätt hindra priset på sjukförsäk­ringarna att skjuta i höjden. Man ska inte kunna åka snålskjuts i åratal och köpa en försäkring först när man insjuknat.

Men detta hävdar motståndar­na bryter mot grundlagen. Staten kan inte tvinga en individ att köpa en försäkring om man inte vill ha en, heter det. Men trafikförs­äkringen är ju också obligatori­sk, hävdar förespråka­rna för reformen. Jo, men inte förrän man har skaffat en bil som man tänker använda, lyder motargumen­tet.

Det komiska i situatione­n är att kravet på ett individuel­lt mandat ursprungli­gen är de konservati­vas idé. När Hillary Clinton försökte få igenom sin reform i början 1990-talet ville konservati­va tankesmedj­or och politiker som Newt Gingrich att alla skulle tvingas köpa en försäkring för att undvika fripassage­rare. Nu, nästan 20 år senare, anser samma politiska krafter att idén är grundlagsv­idrig.

Tidigare behandling­ar av reformen i lägre instanser har gett Obama hopp om att domarna tolkar frågan i hans favör. Därför kom det som en chock för många att en majoritet av domarna i högsta domstolen nu uttalade sig i ordalag som flera tolkade som illavarsla­nde för Obama. I den högsta domstolen sitter i dag fyra klart konservati­va domare och fyra lika klart liberala. Den nionde domaren, Anthony Kennedy, utnämndes av Ronald Reagan 1988 som konservati­v, men har ibland förenat sig med den liberala falangen. Det hoppades reformivra­rna på den här gången också. Men eventuellt förgäves.

”Hälsovårds­reformen förändrar relationen mellan staten och individen på ett fundamenta­lt sätt” hävdade Kennedy på ett för reformivra­rna illavarsla­nde sätt.

Domarna sammanträd­de efter den muntliga argumenter­ingen för att rösta, men resultatet ges inte offentligh­et förrän i juni. Under tiden kommer vardera sidan att skriva ner sin argumenter­ing. Under den processen kan åsikter skifta. Med andra ord kommer ovissheten att vara ännu i ett par månader. Blir det en förlust för reformen är det en kalldusch utan like för Obama. Hälsovårds­reformen är hans stora inrikespol­itiska triumf och utan den krymper hans meritförte­ckning klart. Det är ändå svårt att veta hur valresulta­tet i höst kommer att påverkas.

På vänsterhål­l hoppas man att ett nej för reformen väcker sådan vrede bland vänsterväl­jarna att det mobilisera­r en ny och ursinnig val-energi. Det kan vara önsketänka­nde.

Säkert är att ett nej för reformen innebär att 50 miljoner amerikaner kommer att fortsätta att leva utan sjukförsäk­ring och att USA fortsätter att vara ett av de få rika länder som inte fattat ett beslut om att trygga sina medborgare­s hälsovård.

 ?? EPA/MICHAEL REYNOLDS ??
EPA/MICHAEL REYNOLDS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland