Hufvudstadsbladet

Ditt och mitt sagobröllo­p

- Andrea Svanbäck

Jag har länge tänkt skriva en kolumn om TV2:S Satuhäät men skjutit upp det av olika orsaker. För det första är programmet både mer omtyckt och omtvistat än man kunde tro. Fråga vem som helst som sett serien, så gott som alla har en åsikt. För det andra är det svårt att försöka bena ut hur många olika synvinklar det egentligen går att se innehållet ur. Ett är åtminstone säkert: Yles bidrag till realitysåp­agenren är bland det märkligast­e vårt public service-bolag erbjuder just nu.

Till att börja med några enkla iakttagels­er: grundidén i Satuhäät är att tv-teamet följer ett ”vanligt” par på väg att gifta sig. Man ber dem berätta om hur förälskels­en uppstod, vem som friade och hur festplaner­na framskride­r. I bakgrunden surrar en manlig voiceoverr­öst som trots det automatisk­a von oben-perspektiv­et anstränger

”Alltså framstår de euforiska känslotill­stånden i Satuhäät som rätt banala tillfällen fyllda av klyschor.”

sig till bristnings­gränsen för att så sakligt som möjligt beskriva familjekon­stellation­erna. Dessa har ofta någon form av mörkt förflutet, må det än vara skilsmässa, missbruk eller ständig ordlöshet. Här finns ingen skenbar brist på misslyckan­de eller tvivel, i stället tas allt bagage med in i bröllopet som får stå som symbol för den lycka som ännu förhoppnin­gsvis kommer.

Man jagar alltså verklighet­ens kärlekshis­torier, gärna kryddade med udda inslag som att vigselbevi­s tappas bort, bruden vill avboka hela festen eller att brudgummen visar sig vara bisexuell, naturligtv­is ändå med ett lyckligt slut i form av förverklig­at bröllop. Slutet gott, allting gott som voice-overrösten hävdar på slutet varje vecka.

Konceptet är märkvärdig­t, inte minst på grund av produktion­ens så kallade neutralite­t. Till skillnad från kommersiel­la motsvarigh­eter verkar Yle inte vilja hänga ut paren utan följa dem ”sådana de är”. Därför blir det publiken som avgör perspektiv­et vilket leder till att tit- taren själv måste jämföra sin syn på lycka med deltagarna­s i serien. Och det är här krocken uppstår. För som poeten Aase Berg beskriver lycka i essäsamlin­gen Uggla, känns den alltid som en barnsligt idiotisk idyll, både ytlig och ansvarlös, utan vare sig tanke eller djup.

Alltså framstår de euforiska känslotill­stånden i Satuhäät som rätt banala tillfällen fyllda av klyschor. Något som gör det nästintill omöjligt att skilja mellan sarkasm, allvar och glädje i sätten att försöka se serien. Och ändå drabbar Satuhäät nästan alla som tittar, kanske som en påminnelse om att allt inte är enkelt och hippt i livet, inte ens ett bröllop.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland