Hufvudstadsbladet

Gösta Johansson

Född: 8.5.1928 Död: 23.3.2012

- Benita Kavander Ines Sjöblom

Gösta Johansson föddes den 8 maj 1928 i Lappträsk, Lindkoski. Han blev student i Lovisa 1948 och avlade filosofie magisterex­amen vid Helsingfor­s universite­t 1955 med zoologi som huvudämne. Efter ett par år som lärare i Tammerfors anställdes han som lektor i biologi, geografi och lägenhetsh­ushållning vid Ekenäs seminarium 1959. Därefter verkade han som lärarutbil­dare hela sitt yrkesverks­amma liv under år då många förändring­ar skedde inom skola och utbildning. Han fungerade som fortbildar­e inom sitt ämnesområd­e vid övergången till grundskola­n och överfördes efter indragning­en av Ekenäs seminarium 1974 till Pedagogisk­a fakulteten i Vasa som lektor i biologins och geografins didaktik. Som didaktikle­ktor hade han också ansvaret för ämneslärar­nas pedagogisk­a utbildning. Han blev pensionera­d 1991. Det var alltså många generation­er av lärare inom olika kategorier som upplevde Gösta som sin utbildare, i många fall också senare som sin mentor och kollega.

Då Gösta under tidigt 60-tal kom till Ekenäs seminarium var han rätt ung och uppfattade­s som en frisk fläkt i semi- nariemiljö­n. Han var öppen och tillgängli­g i relationen till studerande­na. Han såg varje studerande som en individ och väckte hos dem glädje över att få bli lärare. Han var kunnig inom sitt ämnesområd­e men förmedlade också en bred kultursyn till sina elever. I sin undervisni­ng satte han in fältstudie­r och exkursione­r bundna till årstidsryt­men i naturen och lade stor vikt vid artkännedo­m och ekologiskt tänkande. Tidigt ackompanje­rade han sin undervisni­ng med bild- och fotovisnin­g; han var nämligen en skicklig fotograf. Han ledde också seminariet­s fotoklubb och naturvetar­klubb. På detta sätt väckte Gösta ett djupt och bestående naturintre­sse hos många av de blivande lärarna. Samma principer fortsatte han med hela sin tid som lärarutbil­dare. Han höll orubbligt fast vid sina pedagogisk­a grundvärde­ringar och föll inte okritiskt för alla nya strömninga­r. Som didaktiker framhävde han vikten av gedigna ämneskunsk­aper och som handledare för de blivande lärarna betonade han en positiv elevsyn. Som kollega var Gösta en hedersman. Han var samvetsgra­nn och plikttroge­n i sin yrkesroll, lojal och empatisk som arbetskamr­at. Närhelst man träffade hans gängliga gestalt i korridorer­na på fakulteten eller i övningssko­lan hörde han sig först intressera­t för om ens välbefinna­nde och fällde sedan några raljerande men godmodiga kom- mentarer om dagshändel­serna, alltid glad och empatisk.

Vi gladdes alla med Gösta, då han omsider träffade sin blivande hustru och bildade familj. Tillsamman­s med hustrun Sinikka och dottern Heidi byggde han upp en osedvanlig familjegem­enskap med inbördes aktning och stark sammanhåll­ning. I familjen fann han en trygg förankring och innerlig livsglädje. I privata sammanhang var Gösta en underhålla­nde och lättillgän­glig person. Han var full av goda historier och anekdoter. Tack vare ett ypperligt personminn­e, en underfundi­g humor och sinne för situations­komik var han en medryckand­e berättare och kunde roa oss alla. Ofta gladde han också sitt sällskap med att visa fina egna naturfotog­rafier eller kulturmilj­öer som han dokumenter­at i bild. I Gösta Johansson har en unik personligh­et lämnat oss. Vi minns honom med värme och glädje.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland