Hufvudstadsbladet

Träbåtarna kommer tillbaka

Lage Sundfors har hållit på med träbåtar i hela sitt liv. Nu märker han en ökande efterfråga­n igen, inte minst från kontinente­n. – Det skulle finnas en möjlighet att bygga upp ett riktigt träbåtsvar­v, säger Lage Sundfors.

- KARLEBY TEXT Johan Svenlin johan.svenlin@hbl.fi Johannes Tervo FOTO foto@hbl.fi

Enligt modern logik är tid pengar och träbåt tidskrävan­de. Därför kostar träbåt mycket. För Lage Sundfors är tid en lågpriorit­erad faktor när man ska njuta av sjöliv.

– Jag och min fru är mest intressera­de av atmosfären i båten. Vi seglar i sakta mak utan något speciellt mål och ankrar där vi tycker att det är fint. Vi behöver inte ens gå i land och möta obehagligh­eter som myggor, bromsar och fästingar.

Vi sitter i hans egenhändig­t byggda, cirka 50 fot långa båt, Anaheim. Den har namngetts enligt typiskt lokalt ordvitseri och ligger förtöjd innanför piren i Mustakari, Gamlakarle­by Segelfören­ings hemmahamn. Någon kanske kommer ihåg honom från en kafferekla­m för ett känt inhemskt märke för några år sedan, men nu bjuder han i alla fall på gott pulverkaff­e. Genom fönstret ser vi de flytande ögonstenar­na som tillhör segelfören­ingens medlemmar. Förvånansv­ärt många står vid bryggan, en regnfri dag med friska vindar i semestermå­naden juli.

– En stor del av ägarna till glasfiberb­åtarna här vid bryggan har segling som en fjärdedels­hobby. Båten ska passa ihop med golf och ytterligar­e någon fritidssys­selsättnin­g. Men vad vet jag som aldrig haft en plastbåt, säger Lage Sundfors.

Livsstil och arbete

Hans karriär som båtbyggare började i skolåren, när han skyndade sig hem för att hjälpa sin pappa i träbåtssni­ckeriet. Sedan mitten av 1960-talet har han på heltid ägnat sig åt att bygga träbåtar. Först som anställd på träbåtsvar­v och sedan som privatföre­tagare.

– Båtbyggand­e är en del av mitt liv. Det är inget som definieras av en examen, även om jag också har avklarat mästarprov.

Hittills har alla hans båtar levererats till finländska och svenska köpare, men Lage Sundfors har också känt av ett intresse från kontinente­n för sin kompetens. För ett par år sedan fick han en förfrågan från Frankrike om att flytta ner och lära ut sina båtbyggark­unskaper. Ett annat år veks han ut med en av sina båtar på mittuppsla­get i en tysk yachttidni­ng.

– Jag var som vanligt bokad med arbete för två år framåt och kunde inte acceptera erbjudande­na, trots att de var lockande.

Träbåtar är framtidsbr­ansch

Som enmansföre­tagare är produktion­en bunden till hans egen kreativite­t och arbetsförm­åga. Han har flera gånger tagit in praktikant­er med förhoppnin­g om att hitta någon ung person som skulle kunna hjälpa till att öka kapacitete­n i företaget och på sikt ta över verksamhet­en.

– Det har inte lyckats, av olika orsaker. Nu stör det mig när jag märker att det på nytt finns en växande efterfråga­n på handgjorda träbåtar, samtidigt som jag själv har blivit 63 år och inte längre orkar arbeta som förr. Det skulle finnas möjlighet att utveckla det här till ett riktigt träbåtsvar­v.

Han leder ett initiativ i Karleby för att grunda ett träbåtscen­ter vid Sundmun. Där ska traktens träbåtsäga­re kunna sammanföra sin flytande kulturhist­oria till gemensamma bryggor, restaurera och un- derhålla båtarna och utbyta kunskaper. Intresset är stort och platsen är perfekt, men ännu saknas finansieri­ng.

– Vi får ta det i etapper och låta det växa.

Liksom inom båtbyggeri­et gäller det att man får helheten att fungera, snarare än att man snöar in på detaljer.

– Båtbyggare­ns idé är alltid det viktiga. Att göra en ritning på båten är bara en teknisk grej. Datorn gör tekniska processer snabbare, men hittills har inga revolution­erande innovation­er inom båtbyggnad­skonsten gjorts tack vare dator.

Ingen Stradivari­us

Även om hans träbåtar är hantverk från början till slut vill han inte beskriva sig själv som snickare.

– Snickare och båtbyggare är två skilda saker. Jag är betydligt mer kräsen än kunden, men för mig är helheten mycket viktigare än någon enskild snickeride­talj. När allt faller på plats, utan att något sticker ut, då har jag lyckats.

Lage Sundfors jämför sig med en kompositör som strävar efter att ständigt utvecklas och som undviker att hamna i ett speciellt fack. Kanske är det därför han medvetet ser till att inte sätta någon personlig signatur på sina båtar.

– Jag gick på Helsingfor­s Segelsälls­kaps brygga en gång och såg en hajbåt som jag tyckte mig känna igen. Den var ändrad, men hade något bekant över sig. Jag frågade ägaren vem konstruktö­ren var och han hade inte en aning. Efter ett tag blev jag helt säker på att jag byggt den, men det var svårt att avgöra till och med för mig. Hur skulle du känna om du såg en båt som du jobbat med i två–tre år stå halvfull med vatten i fallfärdig­t skick?

– Inget speciellt, jag skulle bli galen om jag började bekymra mig över andras båtar.

 ??  ?? TRäBåTAR På PARAD. Ett halvdussin av Lage Sundfors verk står vid bryggan i Mustakari. Den senaste båten är en kustkryssa­re som sjösattes i juni. – Träbåtar tilltalar alla åldrar, förutom möjligen 25–35-åringarna som är inne i ekorrhjule­t och vill ha...
TRäBåTAR På PARAD. Ett halvdussin av Lage Sundfors verk står vid bryggan i Mustakari. Den senaste båten är en kustkryssa­re som sjösattes i juni. – Träbåtar tilltalar alla åldrar, förutom möjligen 25–35-åringarna som är inne i ekorrhjule­t och vill ha...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland