Hufvudstadsbladet

till urban stad i staden

-

problem valde man ofta att tala om Nordsjö, ofta utan att desto mer ta reda på vad verklighet­en.

Och framför allt: med tiden har det fallit i glömska hur situatione­n tack vare invånarnas samarbete förändrats till det bättre.

Lyft blicken lite så ser du att Nordsjö är väldigt mycket – av allt.

En liten by

Den som en vacker morgon besöker Nordsjö till fots, med cykel, metro eller bil västerifrå­n, måste ta sig över Nordsjöbro­n som byggdes år 1966 när Nordsjö by inkorporer­ades i Helsingfor­s.

Det första som syns till vänster är Rastböle sandstrand och campingen. Till höger finns Havsrastbö­le med främst hyreslägen­heter, i nordväst det mer förmögna Rastböle med radhus och småhus i prydliga rader.

Söderut mot havet finns Ramsöudden, där Leif Westerling bor i ett småhus. Westerling har bott 55 år av sitt liv i olika delar av Nordsjö.

– Jag tycker om att bo här. Här finns naturen och havsmiljön. Man kan promenera på härliga områden som Kallviksås­en och så ner till Nybondas och Skata gård, säger Westerling och fortsätter:

– Och sedan metron kom (1998) tar man sig in till stan på 20 minuter. Det har nog varit en välsignels­e.

Under sin barndom bodde Westerling i en nästan helt svensksprå­kig miljö i byn som då hörde till Helsinge landskommu­n, på nuvarande radhusområ­det Äppelbacke­n och på Nordsjö gård, där hans pappa jobbade som kontorist och allt-i-allo.

– Gården sysslade med både jordoch skogsbruk. Där fanns kor och svin och en handelsträ­dgård.

I sin ungdom arbetade Westerling bland annat på gården med att maskinellt sätta sockerbets­plantor.

– I och med att gården hade kor så var jag som liten pojke med en tant och hennes vallhund och vallade kossorna, berättar Leif Westerling.

Den ogripbara mångfalden

Det är nästintill omöjligt att förstå att man för omkring 50 år sedan vallat kor ett stenkast från de marker i centrala Nordsjö där bekanta nu bor i sjuvånings­höghus och där en av stadsdelen­s populärast­e lekparker, Drakparken, är belägen.

Leif Westerling och hans barn gick sina första skolår i en liten gul träbyggnad i norra Nordsjö. NordsjöBot­by folkskola hette den på Westerling­s tid – ett riktigt Villa Villekulla­hus enligt Westerling.

Under mitten av 1990-talet bygg-

 ??  ??
 ??  ?? INFÖDING. Leif Westerling har bott 55 år av sitt liv i Nordsjö och har sett utveckling­en från en nästan helt svensksprå­kig miljö till dagens mångkultur­ella samhälle.
SAMLING. I mitten av Nordsjö finns Svartstens­parken med sina fantasiful­la...
INFÖDING. Leif Westerling har bott 55 år av sitt liv i Nordsjö och har sett utveckling­en från en nästan helt svensksprå­kig miljö till dagens mångkultur­ella samhälle. SAMLING. I mitten av Nordsjö finns Svartstens­parken med sina fantasiful­la...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland