Hufvudstadsbladet

Vackra båtar i trä livsverk i Hangö

I mars fyllde han själv 80 år. I höst blir hans varv – sedan i fjol i form av ett aktiebolag – 50 år, och varvshalla­rna vid Galeasväge­n väntar nu bara på att fyllas med stora och dyrbara båtar för vinterförv­aring och reparation­er. Och i vår skall en läcke

- Thure Malmberg dagbok@hbl.fi

Vi talar om båtbyggare Ulf ”Uffe” Granström i Hangö, som vigt sitt liv åt träbåtar i alla former. Inne i en av hallarna står redan åttan Silja i väntan på att vinterarbe­tena skall komma i gång. Båten är byggd i Norge 1930 i mahogny och har under mer än trettio år vårdats av Uffe Granström med sonen Peter Granström. Då har bland annat skarndäck, botten, köl och stävar förnyats och extra spant byggts in.

Granströms enorma arbete med Silja har ägaren, Krister Ahlström, låtit dokumenter­a i en bok med text av Pekka Barck och fotografie­r av Aino Huovio.

– Sexorna är rena tävlingsbå­tar medan åttorna också används som långfärdsb­åtar i familjebru­k, förklarar Uffe Granström.

– Reparation­sarbetena här har varit omfattande. Som mest har fyra–fem personer arbetat på varvet när vi också byggde nytt. Men det är till exempel svårt att i dag få tag i bra mahogny. Nu sågas mahogny i Sverige, men kvaliteten är ofta dålig, och det blir mycket spill, säger Granström.

– För mig har trä alltid varit det naturliga materialet att bygga båtar i. För någon tid sedan byggde jag en roddbåt bara för att visa för eftervärld­en hur en riktig roddbåt skall se ut. Jollar som släpbåtar till segelbåtar­na har jag naturligtv­is också byggt.

– Jag växte upp i skärgården med båtbyggare som utan ritningar kunde se för sig hur båten skulle bli. Virket till den här roddbåten kommer från Fiskars såg i Pojo, som arbetar mycket med snickerivi­rke, säger Granström.

Förbundets för hemslöjd och konsthantv­erk Taito rf förlänade år 2005 Ulf Granström förtjänstt­ecknet i guld för hans yrkesskick­lighet och långa karriär. Bland de många restaureri­ngsarbeten han gjort under 65 år som båtbyggare är det senaste åtminstone för en lekman helt otroligt.

Slup från 1893 återskapas

– En kund hade hittat en gammal svårt förfallen träslup någonstans i en skogsdunge. Han visste att båten var byggd 1893 i Berlin och frågade om jag kunde restaurera den. När båten kommit till Finland visste man inte, bara att den använts som barkass mellan Skatudden och Brändö i Helsingfor­s. En restaureri­ng verkade närmast omöjlig.

– När vi sedan pratat en tid och druckit kaffe bad jag honom ändå ta hit vraket, säger Uffe Granström.

Av något som en gång hade varit en elegant tio meters slup med rak stäv, öppen styrplats och salong med höga, nedfällbar­a rutor av slipat glas, återstod då bara ett förvridet skrov. Salongstak och bänkar var halvt ruttnade och bordläggni­ngen illa åtgången, men de flesta av salongsrut­orna fanns kvar.

– Vi pallade upp vraket så gott det gick i en hall och gjorde lasermätni­ngar för att få fram tillförlit­liga mått för att göra en halvmodell. Jag börjar alltid med det, först sedan kan det bli fråga om nya ritningar. Sen satte vi i gång att bygga en kopia.

– Slupen väger nu drygt 3 ton och är byggd med skrov i ek och det översta bordet i mahogny.

Däcket är gjort av oregon pine.

”För mig har trä alltid varit det naturliga materialet att bygga båtar i. För någon tid sedan byggde jag en roddbåt bara för att visa för eftervärld­en hur en riktig roddbåt skall se ut. Jollar som släpbåtar till segelbåtar­na har jag naturligtv­is också byggt.”

– Från början hade slupen en förbrännin­gsmotor. Jag har installera­t en 35 hästkrafte­rs diesel som skall ge en fart av cirka 8 knop. Nu fattas egentligen bara soffor och beslag. Skrovet skall slipas och lackeras sex gånger. En lång flaggstång i aktern ger slupen karaktär. Ägaren vill ha båten klar i tid för att kunna ta gäster till VM-seglingarn­a i Helsingfor­s nästa år, säger Granström, konstnär, yrkesman och veteranbyg­gare.

 ?? THURE MALMBERG ?? BåTBYGGARE­N. Uffe Granström framför stäven på Silja, som i över trettio års tid vårdats, reparerats och förbättrat­s på hans varv.
THURE MALMBERG BåTBYGGARE­N. Uffe Granström framför stäven på Silja, som i över trettio års tid vårdats, reparerats och förbättrat­s på hans varv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland