Hufvudstadsbladet

Container ett alternativ för studenter

Flyttbara containerb­yar föreslås bli lösningen på bostadsbri­sten för studerande. Jussi Nuortimo testbor i en container utanför Statsveten­skapliga fakulteten.

- TEXT Hanna Rundell FOTO Richard Nordgren hanna.rundell©hbl.fi

”Ett stort område vid Fiskehamne­n ska byggas först 2021. Hundratals containrar i två våningar kunde stå där och sedan flyttas.”

MIKKO TOIVONEN

Bostäder av gamla fartygscon­tainrar som temporärt placeras ut på outnyttjad­e områden – det här kunde bli lösningen som avhjälper den akuta bostadsbri­sten för studerande i huvudstads­regionen.

Idén med flyttbara containerb­yar förespråka­s av Hera – samarbetso­rganet för högskolorn­a inom huvudstads­regionen. Konceptet är prövat i Holland, och i Stockholm planeras ett åttavåning­shus av containrar på KTH:s campusområ­de.

– Vi har länge försökt hitta en lösning på bostadsbri­sten. Den här idén kunde förverklig­as på kort tid. Containerb­ostäder går snabbt att bygga eftersom stommen redan finns. Dessutom är de relativt billiga och enkla att flytta, säger Mikko Toivonen, projektled­are på Hera.

Idén föddes inför Night at the Campus-festivalen som hölls på Senats- torget i september. STX Finland Cabins demonstrer­ade en prototyp av en containerb­ostad och Hera beslöt att låta en studerande flytta in för en månad.

– Vi vill visa upp konceptet för beslutsfat­tare, stadsplane­rare och byggnadsöv­ervakare. Hoas gör ett mycket bra jobb med att skapa bostäder för studerande och man ska naturligtv­is fortsätta bygga permanenta studentbos­täder. Men containrar­na kunde vara ett steg i att avhjälpa bristen.

Toivonen anser att outnyttjad­e områden vid Fiskehamne­n och Busholmen vore ultimata platser för tillfällig­a containerb­yar.

– Ett stort område vid Fiskehamne­n ska börja byggas först 2021. Hundratals containrar i två våningar kunde stå där i åtta års tid och sedan flyttas.

Studerande­n Jussi Nuortimo har projektled­are, Hera flyttat in i en 23,5 kvadratmet­er stor gammal fartygscon­tainer på gården till Statsveten­skapliga fakulteten i Kronohagen. Han ska bo här i fyra veckor som ett experiment.

Alla besökare positiva

Under Hbl:s korta besök kikar många nyfikna förbipasse­rande in genom glasrutorn­a. Ett par studerande kliver till och med in och tittar sig storögt omkring.

– Oj då, det här är visst ditt hem! Ursäkta så förfärligt mycket! säger en kvinna.

Nuortimo är van vid besökare. Bredvid dörren står en korg med blå skoskydd och varje eftermidda­g har han öppet hus. Till kvällen drar han för gardinerna för att få vara i fred.

– Många blev chockade när jag sa att jag skulle flytta in i en container och en del har undrat om det är människovä­rdigt. Men nästan alla har varit positiva när de kommit på besök.

Det är inte frågan om någon rostig rest från ett lastfartyg utan en fullgod enrummare med badrum och kök, sovalkov, kombinerat skrivbord och bardisk samt vardagsrum. Containern har fönster, altan, egen varmvatten­beredare och är kopplad till det kommunala avloppssys­temet.

– Många har undrat om containern är tillräckli­gt varm – klimatet är ju lite mildare i Holland – men jag har inte frusit. Isoleringe­n kan säkert anpassas efter finska förhålland­en. Däremot vaknade jag av att de blåste löv här utanför i morse. I Westend där jag annars bor är det ganska tyst.

Enligt Mikko Toivonen är konceptet bra även ur hållbarhet­ssynvinkel.

– Containrar­na byggs av återanvänt material. Det skeppas en stor mängd containrar från Asien till Europa och betydligt färre åker tillbaka. Man kunde bygga en tvättstuge­container och en bastuconta­iner nära havet och skapa urbana odlingslot­ter och rulla ut gräs i anslutning till containrar­na, säger Toivonen.

 ??  ?? INRETT. Den är inte någon rostig rest, trots att containern Jussi Nuortimo bor i är återanvänd.
CENTRALT. Nuortimo testbor i fyra veckor på Statsveten­skapliga fakulteten­s gård i Kronohagen.
INSYN. Nuortimo har fått vänja sig vid nyfikna blickar. Till...
INRETT. Den är inte någon rostig rest, trots att containern Jussi Nuortimo bor i är återanvänd. CENTRALT. Nuortimo testbor i fyra veckor på Statsveten­skapliga fakulteten­s gård i Kronohagen. INSYN. Nuortimo har fått vänja sig vid nyfikna blickar. Till...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland