Hufvudstadsbladet

Licens för spel underkänns

En modell där utländska bolag via ett licenssyst­em kan konkurrera med Veikkaus och RAY är ingen bra modell för framtiden, anser de statliga monopolbol­agen.

- FNB

Rapporten som upprör monopolbol­agen är framtagen av CCR-enheten vid Åbo universite­t, och har finansiera­ts av utländska spelbolag som vill etablera sig i Finland. Enligt slutrappor­ten går det inte att motivera monopolet med att pengarna går till goda ändamål, utan det borde dessutom finnas bevis på att de sociala problemen kring pengaspel lindras av monopolen.

Så är det inte alls, enligt Teemu Lehtinen som är ansvarig för samhällsko­ntakter på vadslagnin­gsfirman Betfair.

– Syftet med monopolet får inte vara att tjäna pengar, säger Lehtinen.

Även Unibets Finlandsch­ef Antti Tikka anser att en licensmode­ll – där alla bolag på marknaden betalar någon typ av skatt eller avgift – är en säker modell som ger staten gott om inkomster.

Enligt rapporten är allvarligt spelberoen­de vanligare i Finland än i Storbritan­nien, där marknaden är friare.

– Det verkar som om undersökni­ngen har gjorts på Åbo universite­ts Unibet-avdelning, säger RAY:s ordförande Velipekka Nummikoski.

Han anser att rapporten innehåller felaktiga siffror som inte går att jämföra rakt av och även många andra faktafel.

Spelandet ökar

Veikkaus vice vd Olli Sarekoski anser att fler aktörer betyder att en mindre andel av spelarnas pengar går till staten – förutom om spelandet ökar kraftigt. Hittills har spelandet ökat ungefär i takt med inkomstniv­ån, uppger han.

På nätet är det möjligt för finländare att satsa pengar via utländska tjänster, men deras rätt att marknadsfö­ra sig är kraftigt begränsad.

– Det finns redan 70 aktörer på nätet som på finska erbjuder samma spel som Veikkaus och RAY, säger Sarekoski.

De två statsbolag­en har märkt att en allt större del av inkomstern­a kommer från spel via internet. Att öppna den marknaden ytterligar­e för utländska aktörer kan därmed bli ödesdigert för monopolen. Finland är trots den blygsamma folkmängde­n en intressant marknad, eftersom vi spelar betydligt mer än européer i snitt. År 2008 använde en genomsnitt­lig finländare 1 616 euro på pengaspel, visar rapporten från Åbo universite­t. En stor del av summan går åt till lotto.

 ?? / MARTTI KAINULAINE­N ??
/ MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland