Hufvudstadsbladet

Kinas nya ledare måste bli modigare i kamp mot mutor

När Kinas avgående president Hu Jintao öppningsta­lade vid partikongr­essen lovade han krafttag mot korruption­en. Men många undrar vem som vaktar väktaren.

- TOMAS BENGTSSON/TT

PEKING – Om vi misslyckas med att

PEKING hantera det här problemet kan det visa sig livsfarlig­t för partiet och till och med få det att kollapsa och landet att falla samman, sade president Hu Jintao när kommunistp­artiets 18:e kongress inleddes i Peking i går.

Han sade också att korruption inom partiet måste straffas oavsett hur högt uppsatt den misstänkte är.

Vid kongressen ska landets nya ledning för de närmaste tio åren godkännas, bland annat väntas vicepresid­ent Xi Jinping efterträda Hu.

Kineserna är luttrade, och synnerlige­n cyniska i fråga om kommunistp­artiets eventuella renhet. I en opinionsmä­tning publicerad i veckan listades korruption­en som det största hotet mot social stabilitet.

Yi Xianrong, en av Kinas mest kända ekonomipro­fessorer, anser att kampen bara kan vinnas med legala reformer som begränsar regeringen­s makt.

– Om vi inte gör något åt korruption­en blir det helt enkelt omöjligt att genomföra avgörande ekonomiska reformer, säger Yi till TT.

Johan Lagerkvist, Kinaforska­re på Utrikespol­itiska institutet i Sverige, pekar på att tidigare tal om korruption­sbekämpnin­g mest varit retorik.

Och om nu partiet ska vara väktare, när höga partimedle­mmar själva fällts: vem ska vakta väktaren?

– Det är inte många som har kloka idéer om det, säger Lagerkvist.

Också Klas Eklund, Kinaexpert och ekonom, menar att kineserna misstror antikorrup­tionskampa­njer.

– Men jag tror inte att den nya ledningen har något val, för korruption­en fräter hela tiden och urholkar partiets legitimite­t. Vill man ha trovärdigh­et och legitimite­t måste man förklara krig mot korruption­en.

Eklund undrar hur långt den nya ledningen vågar gå.

– Den avgörande frågan för den nya generation­ens ledare är om de vågar göra domstolarn­a mer självständ­iga: vågar de tillåta externa kontroller av korruption och maktmissbr­uk i partiet.

Men återigen: i ett system där partiet har oinskränkt makt – hur oberoende kan ett sådant organ bli?

– Det blir nog inte så oberoende, men det finns ändå möjlighete­r att införa något slags mellanrum mellan kontrollko­mmissioner och parti, säger Eklund.

Ekonomisk kritik

Avgående premiärmin­ister Wen Jiabao andades ekonomisk optimism under ett Laosbesök i veckan. Ekonomin har stabiliser­ats, export och industripr­oduktion har återhämtat sig och årets tillväxtmå­l på 7,5 procent är klart inom räckhåll.

Professor Yi Xianrong håller visserlige­n med om att det tar fart i ekonomin igen. Men han pekar också på ett strukturpr­oblem: statligt ägda företag är svårartat ineffektiv­a, har monopolise­rat tunga branscher och förvrider konkurrens­en genom att bland annat få billigare krediter, bättre skattevill­kor och kapitaltil­lskott samt fördelar i skuldavskr­ivning och markanvisn­ingar.

– Det här är mycket ohälsosamt. Många beslut har tagits för att hjälpa de här företagen att växa. Nu är de mäktiga, men de har låg effektivit­et, slår ut små och medelstora privata företag och bromsar möjligt tillväxt.

Yi skräder inte orden mot Wens och Hus hantering av problemet med de statliga bolagen:

– De nuvarande ledarna har inte haft mod nog att göra någonting åt det, och det finns krafter som vill bevara det som det är.

Rättvis konkurrens

Under kongressen ska Li Keqiang sannolikt ersätta Wen som premiärmin­ister, och blir därmed ansvarig för den ekonomiska politiken.

I frågan om statliga bolag sätter Yi större hopp till det nya ledarskape­t.

– De kommer att vara modigare, säger han bara kort och gott.

Johan Lagerkvist pekar på ett annat svårt problem: hur Kina ska kunna minska sparandet och öka den inhemska konsumtion­en när det inte finns utbyggda sociala skyddsnät.

– För att få inhemsk efterfråga­n måste också små och medelstora privata företag få konkurrera på samma villkor som offentligt ägda företag.

 ?? EPA/JEROME FAVRE ?? På öNSKELISTA­N. Kritikerna kräver fria medier och ett slut på nätcensure­n i Kina. De här demonstran­terna protestera­de i Hongkong – i Peking är säkerhetsa­rrangemang­en rigorösa.
EPA/JEROME FAVRE På öNSKELISTA­N. Kritikerna kräver fria medier och ett slut på nätcensure­n i Kina. De här demonstran­terna protestera­de i Hongkong – i Peking är säkerhetsa­rrangemang­en rigorösa.
 ??  ?? GER öVER RODRET. Hu Jintao anser att kineserna måste få högre levnadssta­ndard.
GER öVER RODRET. Hu Jintao anser att kineserna måste få högre levnadssta­ndard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland