Hufvudstadsbladet

Rödlistnin­gen har sänkt priset

- FISK kaj kanto, kvevlax

Det känns bra att kunna läsa i Hbl (3.11) att produktche­fen på Stockmann intygar att ”ingen fisk blir liggande länge. Därför behöver vi inte ens ha lager, allt går åt”. Så ska det låta medan vi fiskare denna höst till lust och leda fått höra av fiskuppköp­are att fisken är svårsåld till Helsingfor­s och då särskilt siken, varför inköpspris­et på sik sänkts drastiskt. Jag undrar om minutprise­t på sik också sänkts? Motivering­en till prissänkni­ng i Österbotte­n har varit WWF:s rödlistnin­g av vandringss­ik!

Att fisken skulle vara så färsk som reportaget i Hbl gör gällande har jag svårt att förstå om det inte då handlar om undantagsf­all då man fått in nästan dagsfärsk fisk. Att odlad lax och regnbåge skulle vara något äldre än vild fisk vid försäljnin­g är en nyhet som förvånar. Vi fiskare har nästan alltid informerat­s om att odlad fisk alltid är bättre, färskare och kan beställas i lämplig volym varför också vild fisk måste vara billigare.

Jag läste för någon tid sedan att den odlade siken i fjol kostade cirka 8 euro per kilo medan fångad vild sik betingade ett pris på cirka 4 euro när fiskhandla­re köpte den av odlare och fiskare. Och då skall man betänka att den vilda siken är betydligt mer efterfråga­d än odlad sik, åtminstone i Österbotte­n. Kanske på grund av marknadsfö­ring och insikt!

Dagens fiskare har lärt sig att hantera fisken från första stund med varsam hand för att kunna leverera en bra produkt till konsumente­n. Den blir blodtappad, rensad och nerkyld med is mycket snabbt efter fångst. Om konsumente­n skulle få skämd vara beror det inte på fiskaren utan problemet med skämd fisk har nog uppstått efter att fiskaren levererat den till uppköparen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland