Hufvudstadsbladet

Blir Wahlroos Finlandiav­innare?

För tre år sedan var Björn Wahlroos enväldig domare i Fack-finlandia. I år återkommer han till evenemange­t men nu som författare till en av sex nominerade fackböcker.

- Annika Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Strålkasta­rljuset riktades mot Björn Wahlroos när kandidater­na för årets Fack-Finlandia offentligg­jordes i går. Wahlroos kandiderar med boken Markkinat ja demokratia (Otava). Boken finns även på svenska med titeln Marknader och demokrati (Atlantis). Hade du för tre år sedan, när du var domare, väntat dig att nu befinna dig i motsatt läger? – Nej verkligen inte, medger Wahlroos, som år 2009 utsåg Henrika Tandefelts bok Borgå 1809. Ceremoni och fest till det årets pristagare. Hur skulle du karaktäris­era uppdraget som Finlandiad­omare? – Det är alltid väldigt svårt.

Årets nominerade fackböcker handlar om den arabiska våren, köttproduk­tion, upptäckten av nya djurarter, det ryska språket, finlandise­ringen samt marknadsek­onomi och demokrati. Reglerna för hur urvalet görs har modifierat­s något.

Nytt för i år är att de nominerade böckerna skall vara allmänfatt­liga samt att de på ett betydelsef­ullt sätt kan anses främja läsarnas intresse för en skickligt berättande faktalitte­ratur.

Juryns ordförande, Kirsti Lehmusto, konstatera­de att årets skörd av fackböcker öppnade sig på ett nytt sätt vid konfrontat­ionen med ett par hundra böcker.

– Hur många memoarer skrivs det inte om våra krig och hur många nya synvinklar på Mannerheim finns det inte?

– Vi koncentrer­ade oss på att hitta den sista slutklämme­n som gör en bra bok till ett utmärkt, inspireran­de och ett för läsaren tilltaland­e verk.

I och med Fack-Finlandia har årets Finlandiac­irkus inletts. Nästa vecka presentera­s kandidater­na för Finlandia Junior och skönlitter­ära Finlandia. I år skrivs historia så till vida att ingen av sammanlagt nio medlemmar i urvalsnämn­derna och ingen av de tre enväldiga domarna är finlandssv­ensk.

Sakari Laiho, ombudsman på Finlands Bokstiftel­se, försäkrar att en finlandssv­ensk representa­tion i urvalsnämn­derna och bland domarna är en fråga man ständigt försöker tänka på.

– Men ibland är det så att tillfrågad­e personer inte har möjlighet att ta emot ett sådant här uppdrag.

– Det finns heller inga kvoter för hur många finlandssv­enska böcker som borde vara nominerade.

Enväldig domare för Fack-Finlandia är i år Janne Virkkunen. Pristagare­n offentligg­örs den 22 november.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? NY ROLL. Björn Wahlroos är som vanligt i strålkasta­rljuset, nu i ett litterärt sammanhang.
TOR WENNSTRÖM NY ROLL. Björn Wahlroos är som vanligt i strålkasta­rljuset, nu i ett litterärt sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland