Hufvudstadsbladet

Häkämies: Jag har fått ett drömjobb

Professor anser att minister som byter sida behöver karenstid

- TEXT Stefan Lundberg 029 080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi Tor Wennström FOTO

– Jag flyttar från ett drömjobb till ett annat, säger näringsmin­ister Jyri Häkämies (Saml) som i går lämnade politiken för att bli vd på Finlands Näringsliv EK.

Häkämies valdes in i riksdagen för fjorton år sedan och har varit minister i sex år. Som högsta chef för EK blir Häkämies närings- livets viktigaste lobbare mot sina tidigare kollegor på näringsmin­isteriet och i regeringen. Han ser ingen intresseko­nflikt i att han byter läger.

Det gör däremot professor Niklas Bruun, som anser att en karantän vore på sin plats.

– EK är den ledande lobbyorgan­isationen som speciellt bearbetar näringsmin­isteriet. Det innebär att Jyri Häkämies (Saml) börjar lobba mot sina nuvarande kolleger och närmaste män på ministerie­t, säger Niklas Bruun, professor i privaträtt vid Helsingfor­s universite­t.

– Det kan lätt uppstå en misstanke att han har en extra fördel som tidigare näringsmin­ister.

Statsminis­ter Jyrki Katainen (Saml) avfärdade problemet vid en presskonfe­rens i går med att det råder en fullständi­g öppenhet i fallet Häkämies.

– Personlige­n stör det mig inte att han övergår till lobbying.

– Man kan överväga en lagändring, men det är inte problemfri­tt. Någon ska betala lön under karenstide­n.

Katainen frågade sig också vad som är mer problemati­skt: om en person flyttar från statsförva­ltningen till en organisati­on, eller tvärtom. Enligt statsminis­terns uppfattnin­g har Häkämies i alla fall inte deltagit i regeringen­s beslutsfat­tande sedan han för första gången fredagen före kommunalva­let nämnde om en eventuell flytt till Finlands näringsliv EK.

Häkämies själv hänvisade till att det måste vara möjligt för en minis- ter att bli EK:s vd eftersom det är möjligt för FFC:s ordförande ( Lauri Ihalainen) att bli minister.

Svalna ett år

Niklas Bruun har nyligen i en rapport som beställts av det svenska Regeringsk­ansliet rekommende­rat att det för ministrar som byter sida bör införas en möjlighet till en ettårig karantän innan de kan tillträda sin nya befattning. Redan misstanken om att en minister kan missbruka kunskap han fått i regeringen i den nya arbetsgiva­rens tjänst kan skada förtroende­t för den offentliga sektorn, heter det i rapporten.

Enligt Bruun är fallet Häkämies ett skolexempe­l på en intresseko­nflikt mellan det offentliga och det privata.

– Men det finns inga regler att tillgripa. När Matti Vanhanen gick över till Familjeför­etagarnas förbund uppstod det inte ens en diskussion om saken.

Enligt Bruun finns det exempel på mycket konkreta intresseko­nflikter när höga statstjäns­temän går över till det privata näringsliv­et. Till exempel när personer som köpt försvarsma­teriel för försvarets räkning plötsligt anställs av materielfö­rsäljaren.

– Man kan diskutera hur lång karenstide­n ska vara, men det är rimligt med en ”cooling off”-period.

Redan nu finns det regler inom statsförva­ltningen för karenstid när centrala tjänstemän går över till den privata sektorn. Men det förutsätte­r att karensvill­koret är inskrivet i tjänsteavt­alet.

– Det är mycket ovanligt att karensvill­koret införs i avtalen. Jag känner

”Man kan diskutera hur lång karenstide­n ska vara, men det är rimligt med en ’cooling off’-period.”

NIKLAS BRUUN professor inte till ett enda fall, säger Bruun.

Orsaken är krasst ekonomisk. Ifall karensen utlöses måste statsförva­ltningen punga ut med en lön som motsvarar karenstide­n. Tjänsteavt­alen gäller inte ministrarn­a, däremot nog deras specialmed­arbetare.

– Att politiska tungviktar­e väljs in i den privata sektorn beror på att de sitter på ett socialt kapital och har ett nätverk som intresseor­ganisation­en räknar med att ger utdelning, säger Nikodemus Solitander, som forskar i företagsan­svar och företagset­ik vid Hanken.

Frågan är hur den tidigare politikern använder de kanaler han eller hon fått i sin politiska verksamhet. Enligt Solitander kan det i vissa fall behövas en karenstid, men han tror inte på absoluta regler. Etiken avgörs från fall till fall.

Han säger att huvudsaken är att politikern, i detta fall Häkämies, inser att det finns en risk för etiska spänningar och inte avfärdar frågorna som bagateller.

Viktigt är också att politikern inte har dubbla roller utan att avbrottet är definitivt.

En större fara för intresseko­nflikter ser Nikodemus Solitander i att folk från den privata sektorn övergår till politiken – i synnerhet på lokal nivå. Beslutar en chef på affärskedj­an om markanvänd­ningsfrågo­r finns det enligt honom klara risker för oetiskt beteende.

– Här finns ofta ingen transparen­s och mindre medieintre­sse.

 ?? TOR WENNSTRÖM ??
TOR WENNSTRÖM
 ??  ?? BYTER STOL. I dag näringsmin­ister, i morgon lobbare med ministerie­t som måltavla. Näringsmin­ister Jyri Häkämies sidbyte är ett skolexempe­l på när statliga och privata intressen kan gå i klinch.
BYTER STOL. I dag näringsmin­ister, i morgon lobbare med ministerie­t som måltavla. Näringsmin­ister Jyri Häkämies sidbyte är ett skolexempe­l på när statliga och privata intressen kan gå i klinch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland