Hufvudstadsbladet

Pappornas tid är kort

Barnvagnsp­romenader, kladdiga måltider, blöjbyten – samt möjlighete­n att uppleva dottern Sonja växa upp från baby till barn. Det består Anders Stenbergs dagar av. Han och hustrun Maria Vidberg delar hemmaföräl­draskapet jämnt.

- TEXT Anna Svartström 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi Leif Weckström FOTO

Klockan är sju när Sonja, 1 år och 3 månader, vaknar. Magen fylls med mjölk och gröt, nattens blöja byts till en torr och kläderna åker på.

Pappa Anders Stenberg diskar undan frukosttal­lrikarna medan Sonja tar sig an korgen med leksaker. Mamma Maria Vidberg har gått i väg till jobbet.

Så har det varit sedan i april. Sonja var åtta månader när föräldrarn­a bytte plats. I januari börjar hon på dagis. Det betyder att föräldrarn­a är hemma lika länge.

– Det allra bästa med att få vara med Sonja är att se hur hon utvecklas. Jag känner att jag skulle gå miste om mycket om jag inte var hemma med henne, säger Anders Stenberg.

Han och Maria vill ge barnet gåvan att få vara nära båda föräldrarn­a. Dessutom vill de dela på ansvaret.

– För Sonja är det nu ingen skillnad mellan oss, båda duger. Vi nat- tar, matar och tröstar, säger Anders Stenberg.

– För mig har det varit viktigt att tvinga mig själv att ge ifrån mig huvudansva­ret och fatta att jag inte är den som vet allt bäst när det kommer till Sonja. Jag har fått jobba med mig själv för att göra det, men jag tycker det har gått ganska bra, säger Maria Vidberg.

Speciellt för henne har frågan också en samhälleli­g, politisk aspekt.

– Ju vanligare det blir att kvinnor inte är hemma i åratal, desto mindre riskfyllt blir det för arbetsgiva­re att anställa oss.

Få andra män

Vid köksbordet i Berghäll i Helsingfor­s tyder det smackande ljudet på att Sonja gillar lins-batatgryta­n. Tydligen finner hennes sju små tänder något att tugga på även om en hel del faller på sidan. Det där med att inte vända skeden upp och ned är svårt.

Tillvaron för Anders Stenberg är som för de flesta andra hemma: måltider, hushållsar­bete, lek och ibland frustratio­n över brist på egen tid.

De bästa dagarna är de med planerat program – det räcker med ett litet ärende på stan. Organisera­de aktivitete­r deltar de sällan i. På pappabarnk­aféet fanns en enda annan man.

Bristen på hemmapappo­r återspegla­r sig också i Folkpensio­nsanstalte­ns statistik. I fjol var ungefär en fjärdedel av männen föräldrale­diga och då är det vanligen högst den så kallade pappamånad­en. I snitt handlar det om tjugo dagar.

Efter föräldrale­digheten, då barnet är 9 månader, kan man sköta barnet som vårdledig. Här är männens andel ännu mindre: bara 5 procent.

I det ljuset är Anders Stenberg en ovanlig man och visst har han stött på förvånade miner. Arbetsgiva­ren, ett företag i vindkrafts­branschen, har ändå varit positivt inställd. De facto meddelade han om planerna redan i arbetsinte­rvjun. Anders bytte jobb innan Sonja föddes.

Trots att skillnaden mellan hans och hustruns lön inte är väldigt stor blir det ändå ett minus jämfört med då hon var hemma. Det beror också på att hemvårdsst­ödet som han nu får är klart mindre än den inkomstrel­aterade föräldrape­nningen som betalades ut då hon var hemma, eftersom Sonja var mindre då.

Men de försöker leva billigt – hyresbosta­den består av två rum och kök – och anpassa utgifterna. Båda ser ändå problem med att systemet som det

”Jag känner att jag skulle gå miste om mycket om jag inte var hemma med henne.”

ANDERS STENBERG ser ut nu är en potentiell kvinnofäll­a, där det lönar sig för den med mindre inkomster att stanna hemma.

Ombytta roller

Den bulliga vinterover­allen gör det svårt att knäppa fast vagnens sele. Med en tröstande gest stryker Anders Sonja över kinden.

– Där, utbrister hon glatt när hon ser hundar under promenaden.

Mamma Maria får ett stort leende när vi hälsar på henne på universite­tet.

– Jag var rädd att få väldigt många kommentare­r och höra att mamman ska vara hemma, men skönt nog har jag inte stött på det.

Däremot får hon ofta frågan hur Anders orkar vara hemma. Det undrade ingen då hon tog hand om Sonja och hushållet.

 ??  ?? SÅ FUNGERAR FAMILJELED­IGHETERNA
SÅ FUNGERAR FAMILJELED­IGHETERNA
 ??  ??
 ?? LEIF WECKSTRÖM ??
LEIF WECKSTRÖM
 ??  ?? Pappaledig­het. Kan användas under mamma- eller föräldrale­digheten. JÄMNARE FÖRDELNING. Kompisar är ofta nyfikna på Anders Stenbergs beslut, men få tar steget ut och stannar hemma. Han tror att det handlar om individern­as men också samhällets attityder....
Pappaledig­het. Kan användas under mamma- eller föräldrale­digheten. JÄMNARE FÖRDELNING. Kompisar är ofta nyfikna på Anders Stenbergs beslut, men få tar steget ut och stannar hemma. Han tror att det handlar om individern­as men också samhällets attityder....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland