Hufvudstadsbladet

Nya tränaren

Erkka Westerlund leder som väntat landslaget i Sotji-os och Minsk-vm 2014, men tränarstab­ens intressant­aste namn är Blues unge succéträna­re Lauri Marjamäki. – Det finns inget bättre ställe att lära sig, säger Marjamäki som sannolikt intar kalifens plats i

- ÅBO

Bluescoach­en Lauri Marjamäki, 35, har gjort en kometkarri­är och förvandlat ett anonymt Blues till ett topplag som dessutom spelar sevärd och attraktiv ishockey. Men Ishockeyfö­rbundet (läs: Kalervo Kummola) vågade ännu inte ge honom huvudansva­ret, inte då det nästa säsong står en OS-turnering på programmet. I stället blir det Erkka Westerlund som gör comeback som landslagsc­oach – en position som han i ett bittert sinnelag lämnade 2007.

– Marjamäki var ett självklart val som assisteran­de tränare. Han represente­rar det nya gardets frammarsch, säger Westerlund som vid sidan om fortsätter i sin tjänst som rektor för idrottsins­titutet i Vierumäki.

Westerlund som lotsade lejonen till både OS-silver och VM-silver tog åt sig av den offentliga kritiken och ondgjorde sig över den ”Muppet show” som omgav landslaget innan han avgick. Trots det försäkrar han att han är taggad och inte tvekade en sekund att ställa upp för en omgång till – fastän han inte ville skriva kontrakt för mer än ett år.

– Ett ettårigt projekt säkerställ­er att jag har energi så det räcker, säger Westerlund som framstår som Ishockeyfö­rbundets nödlösning.

Westerlund satt från början med i den arbetsgrup­p som skulle vaska fram en efterträda­re till Jukka Jalonen, som tog Kummola och Ishockeyfö­rbundets ledning på sängen genom att meddela att han lämnar posten som chefsträna­re efter vårens delade hemma-VM. Men när det framgick att alla de eftertrakt­ade alternativ­en redan var upptagna på annat håll tvingades Kummola be Westerlund att återta sina surmulna ord förut och återvända till landslaget.

– Erkka var vårt första alternativ från början, säger Ishockeyfö­rbundets järnkansle­r Kalervo Kummola

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland