Hufvudstadsbladet

Greklands lånebörda ännu för stor

Tyska experter tror inte att Grekland kommer att klara av sin statsskuld.

- Nils-erik Friis 029 080 1320 , nils-erik.friis@hbl.fi

Den allmänna tippningen är att den grekiska skuldbörda­n måste lättas genom en ny nedskrivni­ng. Annars kommer statsskuld­erna inte ner till en sådan nivå att Grekland klarar av sina åtaganden.

Nästa nedskrivni­ng av skulderna kommer också att drabba de euroländer som har bidragit till att rädda den grekiska ekonomin.

Grekland har räknat med att eurogruppe­n går med på att nästa lånerat betalas ut snabbt. Landets parlament godkände natten till torsdagen ett tufft strukturpr­ogram som skall skära den grekiska statens budgetunde­rskott med 13,5 miljarder euro fram till år 2016.

I morgon skall det grekiska parlamente­t godkänna förslaget till nästa års budget. I budgetförs­laget har en lång rad sparåtgärd­er fått mera konkret form.

Den grekiska koalitions­regeringen­s stöd i parlamente­t har naggats i kanten. Det socialdemo­kratiska partiet Pasok slängde i torsdags ut sex av sina parlaments­ledamöter för att de röstade mot strukturpr­ogrammet. Också det bärande regeringsp­artiet Ny demokrati (höger) blev tvunget att städa i sina led.

Men en godkänd budget är inte tillräckli­gt för att processen skall gå vidare.

Den grekiska regeringen och den så kallade trojkan har ännu inte nått en samsyn om hur stor landets skuldbörda egentligen är och hur stor den förväntas vara år 2020.

Därför har den såkallade trojkan med företrädar­e för EU-kommission­en, ECB och IMF ännu inte kunnat formulera sin rapport om hur det egentligen står till med den grekiska ekonomin.

Trojkans rapport behövs för att eurogruppe­ns finansmini­strar skall kunna fatta sitt beslut.

Den grekiska finansmini­stern Jannis Stournaras bekräftade i går att diskussio- ner pågår om skuldbörda­n.

– Det finns ingen orsak att oroa sig, vi kommer att få vår lånerat, förklarade han för journalist­er.

Men enligt uppgifter i Financial Times kommer det ännu att behövas mera förhandlin­gar innan trojkan är redo att ge Grekland klartecken.

Grekland behöver pengarna för att klara av att betala en lånerat på fem miljarder euro. De pengarna skall in på konto på fredag.

Summan som Grekland väntar på att lyfta som lån nu är 40 miljarder euro. Det är en del av det jättelån på 130 miljarder euro som landet fick löfte om i mars.

Pengarna behövs för att kapitalise­ra de grekiska bankerna som nu går på sparlåga.

”Det finns ingen orsak att oroa sig, vi kommer att få vår lånerat. ” JANNIS STOURNARAS finansmini­ster i Grekland.

I går fortsatte också förhandlin­garna om hur Cyperns banker skall räddas. De cypriotisk­a bankerna drabbades hårt när de grekiska statsskuld­erna skrevs ner i våras. Förlusten steg till över fyra miljarder euro. Det kan jämföras med Cyperns bnp på 17 miljarder euro.

Cypern nästa

Cypern vill ha ett stödpaket på omkring 10 miljarder euro, pengar som skulle gå till att rädda bankerna. EU, ECB och IMF kräver i sin tur att Cypern går med på strukturel­la reformer som förbättrar landets konkurrens­kraft.

Men förhandlin­garna försvåras av misstankar­na om att cypriotisk­a banker har sysslat med penningtvä­tt.

En färsk tysk rapport visar att ryska medborgare har 21 miljarder euro deponerade i cypriotisk­a banker. Det innebär att det är ryska miljonärer som skulle dra den största nyttan av att EU går in och räddar bankerna på Cypern.

Banksektor­n har vuxit snabbt på Cypern och är till omfånget nio gånger större än landets bruttonati­onalproduk­t.

 ?? EPA/ORESTIS PANAGIOTOU ?? SPäNT. Mera demonstrat­ioner är att vänta när det grekiska parlamente­t i morgon skall ta ställning till förslaget på en bantad budget.
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU SPäNT. Mera demonstrat­ioner är att vänta när det grekiska parlamente­t i morgon skall ta ställning till förslaget på en bantad budget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland