Hufvudstadsbladet

Självmord hos Reinfeldt skakar Sverige

En vakt dog av skottskado­r i svenska statsminis­terns residens i går. Enligt uppgifter i svenska medier rör det sig om ett självmord. Statsminis­tern var inte i byggnaden vid tiden för skottdrama­t.

- Matts Lindqvist 029 080 1352, matts.lindqvist@hbl.fi

Klockan 13.11 gick larmet: Ett skottdrama har inträffat i statsminis­ter Fredrik Reinfeldts tjänstebos­tad. En person har skadats.

Polis och ambulans skickades till Sagerska palatset och snart kom beskedet att en person dött. Stockholms­polisen bekräftar att det är en skyddsvakt som har avlidit.

Enligt Sven-Erik Olsson, presstales­man på länskommun­ikationsce­ntralen, hittades mannen på toaletten med skottskado­r av sitt eget vapen.

Enligt flera svenska medier handlar det om självmord, men den uppgiften har inte bekräftats av polisen.

Uppgift: vakta byggnader

En skyddsvakt har till uppgift att vakta byggnader som är viktiga för rikets säkerhet.

Mannen var anställd av Svensk bevaknings­tjänst sedan 2006 och hade rätt att bära vapen.

– Den person som är död hade full behörighet till byggnaden. Men ingen som har koppling till riksdag och regering, säger Towe Hägg, presstales­person vid Stockholms­polisens länskommun­ikationsce­ntral, till Svenska Dagbladet.

Polisen spärrade snabbt av området framför Sagerska palatset, som ligger alldeles centralt i Stockholm, granne med bland annat Utrikesdep­artementet, Regeringsk­ansliet, riksdagen och Kungliga slottet.

Utanför avspärrnin­garna samlades många journalist­er och även nyfikna förbipasse­rande, men några uppgifter om vad som hänt gav polisen på plats inte.

Ännu på kvällen då Hbl var på plats fanns avspärrnin­garna kvar och en polis stod på vakt. Också flera polisbi- lar stod fortfarand­e kvar utanför palatset.

Utredning ska göras

Polisen utgår från att det rör sig om en olycka, men tankarna hos många som stod utanför avspärrnin­garna gick osökt till attentaten mot Anna Lindh och Olof Palme.

Och även om allt nu talar för att det var en olycka gör polisen en grundlig utredning för att utesluta alla misstankar om attentatsf­örsök.

Fredrik Reinfeldt själv var på besök på Aftonblade­ts redaktion när skottdrama­t skedde. Han fick där besked om vad som hänt där och åkte genast i väg med sina livvakter, skriver Aftonblade­t.

Inte heller Reinfeldts familj fanns i byggnaden vid tiden för skottdrama­t, uppger statsminis­terns pressekret­erare Roberta Ahlenius för Dagens Nyheter. Enligt Aftonblade­t fanns en av Reinfeldts söner i bostaden.

 ?? BERTIL ENEVAG ERICSON ?? PåDRAG HOS STATSMINIS­TERN. Polisen spärrade av Sagerska palatset i centrala Stockholm, men var förtegen om vad som egentligen hade hänt.
BERTIL ENEVAG ERICSON PåDRAG HOS STATSMINIS­TERN. Polisen spärrade av Sagerska palatset i centrala Stockholm, men var förtegen om vad som egentligen hade hänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland