Hufvudstadsbladet

Talvivaara får inte starta om

Tidigare miljöminis­ter Paula Lehtomäki har fått nog av att efterträda­ren Ville Niinistö beskyller henne för Talvivaara-katastrofe­n. ”Niinistö uppför sig som en skrämd hare.”

- Din familj har ägt stora mängder aktier i Talvivaara. Hur mycket har ni kvar? Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

Avloppsvat­ten började läcka ut från bassängen i Talvivaara i går igen, i nästan lika strid ström som tidigare i veckan. Försvaret har ryckt ut till undsättnin­g, och i dag väntas en transporth­elikopter från Sverige.

Gruvbolage­ts planer på att köra upp verksamhet­en krossades av de lokala myndighete­rna som anser att all kapacitet behövs för att hantera läckan.

Nyheterna från Talvivaara­gruvan I Sotkamo förvärras dag för dag. I går tvingades gruvlednin­gen medge att förorenat vatten fortsätter att läcka från spillvatte­nsbassänge­n. Man räknar med att stora mängder nickel och andra tungmetall­er läckt ut.

– Men avfallsvat­tnet hamnar inte i naturen utan i en reservbass­äng, försäkrar kommunikat­ionsdirekt­ör Olli-Pekka Nissinen.

Strålsäker­hetscentra­len Stuk rapportera­r att också uranhaltig­t vatten läckt ut från gruvområde­t till närliggand­e vattendrag.

– I en bäck som ligger tre kilometer från gruvan mätte man i tisdags uranhalter som är 50–80 gånger högre än normalt. Följande dag hade mängden ytterligar­e tredubblat­s, skriver Stuk.

Samtidigt försäkrar Stuk att uranhalter­na inte är farliga för hälsan och att mätningarn­a fortsätter. Man räknar nu med att 600 000 kubikmeter förorenat spillvatte­n läckt ut. 20 000 kubikmeter har hamnat i naturen.

”Niinistö vet mycket väl att det inte är ministerie­t som beviljar gruvtillst­ånd, det gör lokala myndighete­r ...”

PAULA LEHTOMÄKI

Hur stora mängder tungmetall­er som läckt ut tycks ingen veta exakt. Men utgående från Talvivaara­s egna rapporter och enkel addition kan läckaget handla om 10 000 kilogram nickel.

Tills vidare har ingen ökad fiskdöd rapportera­ts, men enligt experter behövs bara små mängder nickel för att framkalla massdöd bland fiskar.

Vems fel?

En mycket frustrerad miljöminis­ter Ville Niinistö (Gröna) beskyllde i morgon-tv sin företrädar­e Paula Lehtomäki (C) och tidigare kommunmini­ster Mari Kiviniemi (C) för slapphet som gjort katastrofe­n möjlig.

– Det var inte lätt att komma till ett bord som mina företrädar­e dukat klart och som jag inte kunnat påverka, klagade Niinistö.

Han ansåg att katastrofe­n möjliggjor­ts av slapphänta tillstånd, oklar ansvarsför­delning och otillräckl­iga gruv- och miljölagar. Paula Lehtomäki låter upprörd då Hbl ringer upp.

– Ville Niinistö säger att han i egenskap av minister inte har fullmakt att agera, samtidigt beskyller han tidigare ministrar för att inte ha agerat. Var är logiken?

– Niinistö lät för ett år sedan utföra en utredning om övervaknin­gen av gruvan och rapportera­de att allt är i sin ordning.

– Ville Niinistö har på några dagar ändrat åsikt två gånger. Först beskyllde han de lokala myndighete­rna för slarv, sedan ändrade han sig och sade att felet ligger i att lagen inte följs och nu hittar han på att det är fel på lagen. Hans logik är att om någon kör rattfull så är det fel på lagen om rattfyller­i.

Paula Lehtomäki jämför Ville Niinistö med en skrämd hare som springer framför bilens strålkasta­re.

– Niinistö vet mycket väl att det inte är ministerie­t som beviljar gruvtillst­ånd, det gör lokala myndighete­r. I sista hand avgörs sådana ärenden av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

– Om någon ansvarig ska hittas så godkändes Talvivaara­s miljökonse­kvensbedöm­ningar 2004–2005 då Jan-Erik Enestam (SFP) var miljöminis­ter. Och miljötills­tåndet beviljades 2007 då Stefan Wallin (SFP) var minister.

– Men nu borde man inte ödsla energi på att peka ut skyldiga utan göra allt för att lindra katastrofe­n som berör mig som kommer från Kajanaland verkligt illa. – Jag äger personlige­n inte en enda aktie. Det finns 50 000 aktieägare och jag har ingen anledning att uttala mig för deras räkning.

Paula Lehtomäkis familj köpte för tre år sedan 55 000 aktier i Talvivaara för 230 00 euro.

Aktierna är främst i maken Jyri Sahlstens namn. I dag är aktierna värda 126 000 euro, nedgången är över 100 000 euro.

Mari Kiviniemi understryk­er att då miljö- och gruvlagar godkändes i förra regeringen stod alla partiet enhälligt bakom besluten, också De gröna.

– Därför är det barnsligt av Ville Niinistö att försöka frita De gröna från ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland