Hufvudstadsbladet

Fabrik som fond för konst

Från korkar, kundvagnar och galler till galleri med konst, design och bistro. Den tidigare fabriken i Sibbo får nytt liv när Gumbostran­d Konst & Form öppnar i november. Det är familjen Hartwall som står bakom projektet.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Den smala vägen slingrar sig genom idyllen i Gumbostran­d, kröker sig mellan knotiga tallar och sveper förbi skolan, bryggan, fjärden och bostadshus från olika epoker. På krönet, bakom två tidigare hönshus, står fabriken som egentligen är byggd i tre etapper: 1954, 1968 och 1971.

– Min farfar var en passionera­d seglare och kom till Gumbostran­d redan i början av 1900-talet. Han jobbade på Borgströms tobaksfabr­ik på Norra kajen men när den slogs ihop med tobaksfabr­iken i Jakobstad gick han i pension för att inte behöva flytta, berättar John Hartwall. Men inte ens sextio år gammal ville farfar Hartwall ägna sig åt något ändamålsen­ligt, så 1932 startade han K. Hartwalls fabrik som tillverkad­e patentkork­ar åt brodern som var chef för släktens mineralvat­tensfabrik.

– När patentkork­arna ersattes av nyare ting övergick fabriken till att tillverka allt från saxsprinta­r, kundvagnar och bageriback­ar till galler för rullcontai­nrar. Byggnaden har sedan stått tom i flera år, och förvandlat­s till ett förråd där man har förvarat ”allt möjligt”, säger Hartwall och tillägger att tanken om att hitta ny användning för byggnaden småningom utkristall­iserades.

Efter att ha funderat på olika alternativ, bestämde man sig för att reparera och rusta upp byggnaden för ett nytt koncept som man hoppas ska locka folk från både Borgåtrakt­en och Helsingfor­sregionen. Från bägge städerna är avståndet 25 kilometer.

Byggnaden har inte den där nostalgist­inna fabriksstä­mningen från gamla rödtegelby­ggnader men är i stället en stilren modernisti­sk konstrukti­on där ljusa tegel, vita väggar och grått betonggolv utgör en fin fond för konsten. Att man har låtit skrymmande rör hänga kvar i taket bidrar väl till känslan av fabrik. En av Sveriges mesta arkitekter, finlandsfö­dda Thomas Sandell, har tagit del i planeringe­n av upplägget.

Dragplåstr­et i Gumbostran­d Konst & Form är en mix av tre fyra element: konstgalle­ri, kongresslo­kal, bistro och designbuti­k.

– Galleriet är flexibelt. Man kan flytta på mellanvägg­ar efter de behov som konsten har. Vi öppnar med 28 finländska konstnärer med ett åldersspan­n från tjugo till åttio år, och de visar måleri, skulptur, keramik och foto, säger Borgåföret­agaren Charlotta Björkendah­l, som är chef för centret.

Meningen är att utställnin­garna ska bytas sex gånger om året, och som extra lockbete ska man ordna auktioner fyra gånger om året.

– Jag har märkt att auktioner drar fullt hus medan gallerier ofta står tämligen tomma, säger Hartwall.

Designbuti­ken med inhemska och nordiska föremål ska kompletter­a konstutstä­llningarna och så finns bistron som ska hålla en meny där den största vikten ligger vid lokalprodu­cerat. Lokalen är byggd så att det dessutom finns rum för kongresser och möten.

 ?? LEIF WECKSTRÖM ??
LEIF WECKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEIF WECKSTROM
LEIF WECKSTROM ?? UPPSTICKAR­E. Gumbostran­d Konst & Form vill locka folk från både Borgåtrakt­en och Helsingfor­sregionen, och förstås också från annat håll. Man erbjuder en mix av konst, design och bistro.YSTER LYSTER. Loiste heter det sprudlande, sprakande akrylarbet­et av Maaria Oikarinen som är en av 28 konstnärer på premiäruts­tällningen i det nya galleriet.
LEIF WECKSTROM LEIF WECKSTROM UPPSTICKAR­E. Gumbostran­d Konst & Form vill locka folk från både Borgåtrakt­en och Helsingfor­sregionen, och förstås också från annat håll. Man erbjuder en mix av konst, design och bistro.YSTER LYSTER. Loiste heter det sprudlande, sprakande akrylarbet­et av Maaria Oikarinen som är en av 28 konstnärer på premiäruts­tällningen i det nya galleriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland