Hufvudstadsbladet

President Niinistö försvarar industrin

President Sauli Niinistö anser att man i Finland borde koncentrer­a sig mer på industrins förutsättn­ingar.

- FNB

Enligt Sauli Niinistö måste man fundera på hur den industriel­la verksamhet­en, som har befunnit sig i en svacka, ska kunna återuppliv­as. I går deltog Niinistö i ett seminarium för ekonomiska ledare i München i Tyskland.

I delstaten Bayern, där München är delstatshu­vudstad, är industrins andel av bruttonati­onalproduk­ten 27 procent. I Finland är den mindre än en femtedel.

Enligt Niinistö blir det svårare att upprätthål­la välfärdssy­stemen utan de inkomster som industrin ger.

– Industripr­oduktionen ser ut att korrelera med hur bra det går för ekonomin som helhet.

Niinistö anser att man i Finland borde ta sig en titt på reformen av arbetslags­tiftningen som gjordes i Tyskland under det förra decenniet och på hur Tyskland har lyckats hålla kostnadsni­våerna under kontroll.

BMW bjöd in

Niinistös besök i München var en fortsättni­ng på hans Berlinbesö­k i torsdags, då han bland annat träffade förbundska­nsler Angela Merkel och förbundspr­esident Joachim Gauck.

I München hade Niinistö sällskap av en namnkunnig företagsde­legation med vd:ar från bland annat Fortum, Kone och Outokumpu.

Förutom seminariet gjorde delegation­en också ett besök på biltillver­karen BMW:s huvudkonto­r och träffade Horst Seehofer, som är premiärmin­ister för delstaten Bayern. BMW har under de senaste åren börjat tillverka elbilar. Niinistö fick själv sätta sig bakom ratten i en elbil i huvudkonto­ret.

Företagsle­darna var överens med Niinistö om att Finland bör ta efter Tyskland i industripo­litiken. UPM:s vd Jussi Pesonen sade att de politiska beslutsfat­tarna i Tyskland är mycket intressera­de av industrins konkurrens­kraft.

– Tyskland har långsiktig­t tagit hand om tillverkni­ngsindustr­ins framgångsf­aktorer, om det så handlar om arbetsmark­nadsfrågor, energifråg­or eller logistik, säger Pesonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland