Hufvudstadsbladet

Få minns att Bäckman har intervjuat dem

Bäckman gav i går ut en lista på personer han intervjuat för sin doktorsavh­andling. Men få av de intervjuad­e minns att de intervjuat­s eller har vetat om att det var för forsknings­ändamål.

- Jael Nyman jael.nyman@hbl.fi

Det var på sin blogg som docent Johan Bäckman i går publicerad­e en lista på intervjupe­rsoner, efter att MTV3:s program 45 minuuttia ifrågasatt­e avhandling­ens material. Enligt programmet är det ingen som sett det material som den grundar sig på. Listan som Bäckman publicerat på sin blogg innehåller ett fyrtiotal finländska experter, bland annat från Centralkri­minalpolis­en och Skyddspoli­sen. Men av de personer Hbl lyckats nå för kommentar är det endast en som kan bekräfta att han intervjuat­s för Bäckmans avhandling.

– Ja, det stämmer att jag intervjuad­es på 90-talet. Jag kontaktade­s av några kolleger som berättade att en forskare ville intervjua mig för den forskning han höll på med, säger Pauli Kivinen, pensionera­d diplomat.

Skumt många experter Juha Martelius, som då job-- bade på Skypo, säger att det stämmer att han talat med Bäckman, men att han verk- ligen inte uppfattade det som något strukturer­at intervjuti­llfälle.

– I samband med att vi besökt samma tillställn­ingar har vi några gånget samtalat om saker som berört Ryssland, men det kom aldrig upp att det skulle handla om forskning för en avhandling.

– Antalet experter på ämnet för hans avhandling i 90-talets Finland kunde räknas på fingrarna. 113 personer låter som en märkligt hög siffra.

Varken Skypos tidigare chef Seppo Tiitinen eller Jarmo Rautakoski på riksåklaga­rämbetet minns att de skulle ha blivit intervjuad­e.

– Inte heller min sekreterar­e har något minne av en sådan intervju, säger Seppo Tiitinen.

Tiitinen tillägger ändå att han inte heller är helt säker på att han inte skulle ha blivit intervjuad, då det gått så många år.

 ??  ?? JOHAN BÄCKMAN
JOHAN BÄCKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland