Hufvudstadsbladet

Dålig kunskap i Finland om Ålandsmode­llen

Finland har inte lyckats marknadsfö­ra Åland som modell för konfliktlö­sningar runt om i världen. Det kan bero på både rädsla och okunskap.

- Helena Forsgård helena.forsgård@hbl.fi

Det sa De grönas riksdagsle­damot Pekka Haavisto som var på Åland i går. Han kom som inbjuden talare på landskapsr­egeringens jubileumss­eminarium som hölls med anledning av att Ålands självstyre­lse firar 90 år i år.

Haavisto var Ålands klara favorit i presidentv­alet i våras, han fick över 60 procent av rösterna i landskapet i slutomgång­en.

Haavisto har använt Åland som exempel i sitt arbete som fredsmäkla­re runt om i världen men tycker inte att Finland förstår att dra nytta av den åländska modellen fullt ut.

– Man känner inte alltid till den, inte ens i moderlande­t. Det kan också bero på rädsla. Man vågar inte marknadsfö­ra Åland när det finns krafter i landet som tycker att det är slöseri att bevilja Åland skattemede­l eller för att det finns krafter på Åland som talar för självständ­ighet. Det kan också bero på dåligt samarbete mellan åländska och fastländsk­a institutio­ner. Personliga relationer är A och O och åländska toppkrafte­r inom olika områden borde synas mer i riket.

Relationer­na mellan Åland och Finland är inte enbart en fråga för jurister, sa Pekka Haavisto.

Enligt Haavisto är Åland en del av den finländska mångfalden som han är stolt över. Ålänningar vid sidan av andra minoritete­r i landet bidrar till en mosaik av stort värde – Finland blir ett land där många kulturer kan leva tillsamman­s.

Haavisto hann även med ett besök på Ålands fredsinsti­tut och på Pub Bastun där han i yngre år lyssnade på bra rockmusik.

Bra grund

Vad är du stolt över som ålänning? Den frågan ställdes till många ålänningar på gatan i en film som visades vid seminariet. Många gav likartade svar: kreativite­ten och drivkrafte­n, naturen, närheten och gemenskape­n.

– Fantastisk­a egenskaper att bygga det framtida Åland på. Kombinera dem med områden som ni brinner för, sa affärsstra­tegen Ylva Lindberg från företaget Sigla som deltog i en paneldebat­t om åländsk attraktion­skraft.

– Vi måste våga vara annorlunda. Om man kopierar andra blir man som bäst tvåa, sa en annan paneldelta­gare, Pafs vd Anders Ingves.

– Åland har gjort mycket rätt under årens lopp och för barnfamilj­er är boendemilj­ön en stor konkurrens­fördel. Man kan bo med rum för hela familjen och man pendlar inte ihjäl sig, sa Edvard Johansson, rektor för Högskolan på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland