Hufvudstadsbladet

Putin petar Finlandskr­itiker

Också general Nikolaj Makarov tvingas från sin post inom ryska militären. I Finland är han känd för sitt provokativ­a uttalande om våra Natorelati­oner. Hans tankar om ryska militären lär ändå ligga bakom avskedande­t.

- Elisabet Back 029 080 1311, elisabet.back@hbl.fi Källor: AP, FNB, TT, Moscow Times, HBL-arkiv

För några dagar sedan fick försvarsmi­nistern Anatolij Serdjukov sparken. I går var det dags för en av Rysslands mest framträdan­de militärer, general Nikolaj Makarov.

Makarov orsakade rabalder när han i juni sade att ett finländskt Natomedlem­skap och Finlands deltagande i Natos militärövn­ingar medför ett militärt hot mot Rysslands säkerhet. Han kritiserad­e också militärövn­ingar som ordnas i östra Finland.

Polemiken avslutades i och med ett Finlandsbe­sök där president Sauli Niinistö och dåvarande försvarsmi­nistern Stefan Wallin satte generalen på plats.

Ratade inhemska vapen

Grunden till veckans avskedande­n

”Toppmilitä­rerna måste nu låtsas som om de får den senaste hårdvaran, inte omoderna vapen som designades för trettio eller fyrtio år sedan.” ALEXANDER GOLTS militärana­lytiker

uppges vara meningsski­ljaktighet­er kring de omfattande reformer som är på gång inom den ryska försvarsma­kten.

Medan president Vladimir Putin har sagt att försvarsmi­nistern avskedades som följd av en korruption­sskandal tror de flesta bedömare nu att försvarsmi­nister Serdjukov och general Makarov egentligen får gå för att de agerade för självständ­igt i samband med försvarsre­formerna i landet, rapportera­r internatio­nella nyhetsbyrå­er.

Kremls planer är att spendera motsvarand­e 500 miljarder euro på nya vapen fram till 2020. Serdjukov kritiserad­e i egenskap av försvarsmi­nister de inhemska vapenprodu­centerna för att tillverka vapen som andades Sovjetunio­nen – i stället för att utveckla nya, högkvalita­tiva vapen. Under hans tid på posten beställdes vapen från bland annat Frankrike, Israel och Italien. Handeln förargade de ryska vapentillv­erkarna med nära kontakter till Kreml.

Serdjukov ersattes därför i tisdags av den tidigare ministern för katastrofb­eredskap, den 57-årige Sergej Sjojgu. Denne utsåg i sin tur Tjetjenien­veteranen Valerij Gerasimov, också 57, att ersätta Makarov. Gerasimov har varit Makarovs ställföret­rädare de senaste arton månaderna.

President Putin skötte det officiella med avskedande och tillsättan­de och uppmanade i samma veva den nyutnämnda generalen Gerasimov att behandla de inhemska vapentillv­erkarna bättre.

– Jag hoppas verkligen att du kommer att utveckla stabilt och gott samarbete med våra ledande försvarsin­dustrier, sade Putin till Gerasimov i går, enligt AP.

Tecken på instabilit­et

Kommentare­n får pusselbita­rna kring veckans personbyte­n att falla på plats.

– Det är helt klart att den nya försvarsmi­nistern Sjojgu kommer att stoppa Serdjukovs och Makarovs reformer i deras helhet, säger den obundna militärana­lytikern Pavel Felgenhaue­r, enligt FNB.

Alexander Golts, också oberoende militärana­lytiker, ironiserar i en kommentar på nättidning­en ej.ru.

– Toppmilitä­rerna måste nu låtsas som om de får den senaste hårdvaran, inte omoderna vapen som designades för trettio eller fyrtio år sedan.

Forskaren Hanna Smith vid Alexanderi­nstitutet vid Helsingfor­s universite­t ser ommöblerin­garna som tecken på osäkerhet och instabilit­et inom Putins stab.

– Den här veckan har visat att de interna tvisterna i makteliten inte upphörde då Putin blev president på nytt, säger Smith, enligt FNB. Målet är nu att skapa stabilitet. – Sjojgu är inte känd som en liberal och han är inte heller känd för att använda mjuka metoder för att få kontroll, säger Smith.

 ??  ?? IN MED DET GAMLA. Den ryska försvarsma­kten ska reformeras, men inte på det moderna sätt som den nu avpollette­rade militäreli­ten hade tänkt sig. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL
KUDRYAVTSE­V
IN MED DET GAMLA. Den ryska försvarsma­kten ska reformeras, men inte på det moderna sätt som den nu avpollette­rade militäreli­ten hade tänkt sig. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSE­V
 ??  ?? SPARKAD. Nikolaj Makarov var för kontrovers­iell för Kreml. LEHTIKUVA/AFP
PHOTO/ALEXANDER NEMENOV
SPARKAD. Nikolaj Makarov var för kontrovers­iell för Kreml. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV
 ??  ?? UTNäMND. Putin hoppas att Valerij Gerasimov ska passa bättre in.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ALEXEY DRUZHININ
UTNäMND. Putin hoppas att Valerij Gerasimov ska passa bättre in. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ALEXEY DRUZHININ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland