Hufvudstadsbladet

Jävsfråga blev fars i svenskt ”maffiamål”

Efter ett sällan skådat kaos har reprisen av det som kallats Sveriges dyraste rättegång inletts.

- Matts Lindqvist

I en och en halv dag grälade man om jävsfrågor innan den uppmärksam­made rättegånge­n mot det så kallade Södertälje­nätverket kunde inledas i Stockholms tingsrätt i går.

Det var i torsdags, då rättegånge­n egentligen borde ha inletts, som jävsfrågan dök upp. Förutom två nämndemän anklagades också de domare som utsett nämndemänn­en för jäv.

Knuten löstes när de två utpekade nämndemänn­en drog sig ur rättegånge­n i går på för- middagen. Vid lunchtid kunde rättegånge­n komma i gång med två nya nämndemän.

Den fiaskoarta­de inledninge­n av rättegånge­n har fått flera rättslärda att gå ut med hård kritik mot processen och de har inte dragit sig för att ta till ord som skandal. Och då menar de inte enbart de senaste två dagarnas händelser, utan även det faktum att man ursprungli­gen tvingades ta om hela rättegånge­n just på grund av jäv.

Tjugo miljoner i repris

Den ursprungli­ga rättegånge­n resulterad­e i fällande och hårda domar mot flera av de åtalade. I och med domarna trodde de flesta att den maffialikn­ande liga som hade spridit skräck i Södertälje i flera år var sprängd.

Men så var det inte. En försvarsad­vokat anmärkte jäv för en av nämndemänn­en och fick rätt i hovrätten. Det betydde att rättegånge­n, som höll på i ett och ett halvt år och kostade 200 miljoner kronor (över 20 miljoner euro), måste tas om.

När den nya rättegånge­n kom i gång i går läste de sex åklagarna turvis upp vilka brott de åtalade arton männen är misstänkta för. Enligt nyhetsbyrå­n TT var uppläsning­en en ordagrann repris på vad som skedde i samma sal för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland