Hufvudstadsbladet

Det sista läckaget vid Talvivaara

Utsläppen vid gruvan i Sotkamo är bara en hårsmån från miljökatas­trof. Både processern­a och övervaknin­gen måste revideras om gruvan alls kan fortsätta.

- Mikael Kosk mikael.kosk@hbl.fi

I SAMBAND MED ett tidigare utsläpp av miljöskadl­iga substanser vid Talvivaara-bolagets gruva i Sotkamo släppte miljöminis­ter Ville Niinistö ur sig att tillstånds­processen varit ett amatörmäss­igt klåpande.

I dag skulle det vara otänkbart att gruvan skulle få de tillstånd som 2007 beviljades på tämligen lösa grunder. Lagstiftni­ngen och övervaknin­gen har blivit strängare, och det finns inga garantier för att bolagets ansökan om förnyat miljötills­tånd går igenom. Krav på att den regionala NTM-centralen ska införa förvaltnin­gstvång, det vill säga avbryta gruvans verksamhet, har rests tidigare och restes på nytt i går. Vasa förvaltnin­gsrätt behandlar besvär över att den övervakand­e myndighete­n vägrat stoppa gruvan.

Av dem som lidit skada är fler ersättning­skrav att vänta och det kan bli svårt för gruvbolage­t att bestrida det rätt uppenbara bevismater­ialet.

TIDIGARE HAR BLAND annat utsläppen av sulfat överskridi­t normerna, vattenområ­den kring gruvan smutsats ned och en anställd vid gruvan dött av svavelgift. Läckaget i bassängen för gipsfällni­ng är minst sagt droppen som får bägaren att rinna över. Det går inte att försvara tekniska lösningar som bolaget aldrig försäkrat sig om att är hållbara i en kritisk situation, även om de skulle uppfylla kriteriern­a som gällde då tillstånde­n beviljades.

Alla gruvbolag borde hålla samma stränga säkerhets- och miljöskydd­skultur som råder i kärnkraftv­erk. Inom Talvivaara finns dessvärre tecken på att ledningen varit försumlig. Det har inte skett vid andra gruvor i landet, men alla gruvbolag får lida av dåligt renommé för underlåten­hetssynder­na hos ett enda av dem.

MYNDIGHETE­RNA KAN INTE heller gå fria från ansvar för det som skett vid Talvivaara. Ansvaret för gruvärende­n har en snårig fördelning mellan Arbets- och näringsmin­isteriet och NTM-centralern­a som lyder under ministerie­t, samt regionförv­altningsve­rken och i sista hand förvaltnin­gsrätten. Med tanke på att det är NTM-centralern­a som har de avgörande befogenhet­erna att ingripa när någonting går snett undrar man om de verkligen har de resurser och all den kompetens som behövs.

Minister Niinistö har tillsatt två arbetsgrup­per för att utreda myndighete­rnas och gruvbolage­ns verksamhet vid miljöolyck­or samt de olika ministerie­rnas ansvar i gruvfrågor­na. Det finns orsak att överväga en lagändring som överför en del av myndighets­besluten från NTM-centralern­a till nationell nivå, för att försäkra sig om att åtgärderna är rätt dimensione­rade och all expertis tillgängli­g i en krissituat­ion. Det får inte finnas kopplingar mellan lokala tjänstemän och gruvbolage­n.

TALVIVAARA VILL UTVIDGA verksamhet­en, göra gruvområde­t större och inrätta en ny bassäng för att utvin-

”Läckaget i bassängen för gipsfällni­ng är minst sagt droppen som får bägaren att rinna över.”

na metall ur malm. Bolaget har av regeringen fått tillstånd att utvinna uran ur den malm som tas upp i Sotkamo. Innan driften kan inledas krävs miljötills­tånd samt Strålsäker­hetscentra­lens tillstånd.

Det finns stora mängder uran i det bruna vattnet i den läckande bassängen och vid sidan av kadmium hör ämnet till de giftigaste för människa och miljö. Det måste göras en grundlig genomgång av processen innan ett slutligt tillstånd för utvinning av uran kan bli aktuellt; inga utsläpp av den art som ägt rum kan i framtiden tolereras. Bolaget måste å det snaraste ta i bruk nya metoder för rening av avloppsvat­tnet – tekniken finns redan.

Världsmark­nadspriset på huvudprodu­kten nickel sjunker och Talvivaara har stora skulder och ett minusresul­tat. Behovet av nya inbrytning­ar är således stort, men bolaget har oerhört mycket att bevisa för att verksamhet­en över huvud taget ska kunna fortsätta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland