Hufvudstadsbladet

Från minister till lobbare

Intresseko­nflikt kräver regler.

- Susanna Ginman

FORMELLT äR SAKEN klar. Det finns inga regler som förbjuder en minister att övergå direkt från statens och det allmännas tjänst till den privata sidan eller en intresseor­ganisation. Men visst ser det illa ut att näringsmin­ister Jyri Häkämies (Saml) om en dryg vecka slutar vara minister och i stället blir vd för Finlands näringsliv EK. Han byter sida vid förhandlin­gsbordet och går från att ha berett frågor som gäller näringsliv­et, som skatter och tillväxtmo­rötter, till att lobba för näringsliv­et.

Som näringsmin­ister har han visserlige­n samarbetat med näringsliv­et, men det är just Arbets- och näringsmin­isteriet och dess tjänstemän som är föremål för Finlands näringsliv EK:s lobbning. De tjänstemän Häkämies har varit chef för, och i vissa fall kanske utnämnt, ska Häkämies och hans organisati­on nu påverka.

Det hade sett bra ut att bytet från minister till lobbare skulle ha föregåtts av en frivillig karantän, trots att vi saknar regler som föreskrive­r det. På Samlingspa­rtiets presskonfe­rens lyfte statsminis­ter Jyrki Katainen fram frågan om vem som i så fall skulle stå för lönen. I Häkämies fall är problemet obefintlig­t eftersom han är riksdagsle­damot. Han kunde alltså ha avstått från ministerpo­sten men fortsatt som riksdagsle­damot till exempel till våren eller sommaren 2013 då både budgetrama­r och regeringen­s halvtidsch­eck skulle ha varit klara.

Den debatt som uppstod då Matti Vanhanen avgick som statsminis­ter och blev vd för Familjeför­etagarnas förbund var tydligen inte tillräckli­g. Ingenting har gjorts för att starta beredninge­n av regler för den här typen av övergångar. Häkämies jobbyte visar på så uppenbara problem att karantänsr­egler måste införas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland