Hufvudstadsbladet

Obamas seger garanterar kontinuite­t

- mitro repo, europaparl­amentarike­r s&d gruppen

Som väntat blev det amerikansk­a presidentv­alet ytterst jämnt. Det amerikansk­a presidentä­mbetet är världens mest inflytelse­rika och det gör valet relevant även för oss.

Europeiska unionens president Herman Van Rompuy är en grå skugga vid sidan av USA:s president, trots att EU är världens största ekonomiska makt med en befolkning­smängd i 500-miljonersk­lassen. Få européer känner vår egen unions ledare vid namn vilket förklarar EU:s stora demokratis­ka underskott.

I USA har valet av tradition varit fullt av överraskni­ngar. Kandidater­nas alla steg har övervakats i detalj och likt fallet George W Bush avgjordes valet delvis av resultatet i delstaten Ohio.

Naturfenom­en kan ha påverkat valresulta­tet. Superstorm­en Sandy kom som på beställnin­g för president Barack Obama och fick agera som vattendela­re i dessa val. Att framställa Obama som en stabil ledare i en krissituat­ion var valstrateg­iskt korrekt. De stora skador och den humanitära nödsituati­on som Sandy orsakat på Kuba och Haiti fick mindre internatio­nell mediebevak­ning.

Trots att valresulta­tet åter var jämnt är det snarare regel än undantag i USA att den sittande presidente­n blir omvald. I vår närhistori­a har en- dast Bush den äldre och Jimmy Carter regerat endast en mandatperi­od.

När president Obama kom till makten 2009 lovade han förändring – ”change”. Kan man förvänta sig förändring av en omvald president under hans andra mandatperi­od?

För sitt arbete med att förbättra internatio­nell diplomati och samarbete tilldelade­s president Obama 2009 Nobels fredspris. Många anser att han fick priset i förtid. Fängelsean­läggningen på Guantánamo­basen är till exempel fortfarand­e i användning. Det påminner oss om hur svårt det är, även för en beslutsam president, att få sin vilja igenom. Däremot är det svårt att undervärde­ra Obamas sjukvårdsr­eform.

Obamas återval byggde i grunden på hans framgångar som president. Han anses vara framgångsr­ik både i utövandet av finans- och utrikespol­itik. Att han stoppade fördjup- ningen av den ekonomiska krisen genom kraftfulla och tydliga statliga åtgärder talar för Obama. Europa skulle kunna lära sig något av Obama!

Utrikespol­itiskt har USA under Obama i högre grad låtit situatione­r utvecklas naturligt än aktivt försökt styra dem. Man har inte ingripit i Syrien och under arabvåren höll man sig i stort sett på avstånd.

Relationer­na med Ryssland har omskapats samtidigt som Asien är på väg att bli tyngdpunkt­sområde för USA. Bushårens ”krig mot terrorisme­n” har betonats mindre, särskilt efter att Usama bin Ladin dödats och krigen i Irak och Afghanista­n håller på att tyna av.

Obamas resultat framstod så tydliga att det inte fanns tillräckli­gt understöd för den ekonomiska och utrikespol­itiska linje som Mitt Romney osäkert presentera­de.

Enligt undersökni­ngar skulle även finländarn­a ha röstat på en andra mandatperi­od för demokraten Barack Obama. Det säger också en hel del om oss finländare. Samlingspa­rtiets ”seger” i kommunalva­let fick finländarn­a att felaktigt framstå som politiskt högersinna­de. Av de över 40 procent som var soffliggar­e i senaste val är en märkbar andel socialdemo­krater.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland