Hufvudstadsbladet

Alltför mycket halvspråki­ghet

- Sture Gadd Sture Gadd är kolumnist och medlem i stadsfullm­äktige i Helsingfor­s till den 31 december 2012 (SFP/obunden).

Förr sades det att finnar tiger på två språk. Numera kan de i stället beställa pizza på fyra eller fem språk och det gäller också oss finlandssv­enskar som inte längre är mera bildade fast vi kan uttala tonande sjeljud på franska, vilket finnarna inte kan.

Som vi vet kan man numera bli student genom att skriva prov i ett enda realämne om man kompletter­ar med en rad olika språk. Det är inte ovanligt att man avlägger studentpro­v i fyra språk, till exempel bruten finska, dålig svenska, ofullständ­ig engelska och eländig franska. Därefter kan den unga studenten bege sig ut i livet och berätta om det enda realämne han är godkänd i på något av dessa språk. Fast han naturligtv­is lärt sig annat i skolan än det han skrivit i studenten är utgångspun­kten inte maximal.

Dagens ungdomar har dåliga kunskaper i modersmåle­t svenska, det vet alla gamlingar som i motsats till radioredak­törer är vana vid att använda rätta prepositio­ner. Kan man inte sitt modersmål är det svårt att lära sig nya språk.

De 15 000 grundskole­elever som varje år väljer ett extra så kallat A2-språk får 450 timmar undervisni­ng i det här språket, konstatera­r radiochefe­n Juhani Mykkänen i Helsingin Sanomat och frågar om det är mödan värt. Hur mycket annat nyttigt kunde man inte lära sig under 450 timmar förutsatt att man avstod från det här extra språket som ändå inte kan läras ut ordentligt. Om det är fråga om franska så riskerar man att inte kunna konversera under semestern på Rivieran. Med vem? Att lära sig några turistrepl­iker och filmtitlar kan man kanske vara utan.

I stället kunde man kanske få undervisni­ng i hur man betalar räntor, söker jobb, köper bostad, skapar kontakter och undviker att bli lurad på nätet (på svenska, finska och engelska).

Journalist­en Mykkänens poäng är dels att språkunder­visningen i skolan ger dåliga resultat i förhålland­e till använd tid. Mycket tid slösas bort. Vidare anser han att den här tiden så att säga ”är bort från annat” och borde användas bättre.

Tänk till exempel på alla de tusentals ungdomar som inte förstår hur räntan på snabblån ackumulera­s och av okunskap och dumhet drivs in i ett skuldspira­l. En 50 timmars kurs i skuldhante­ring kunde rädda många. I dag lär de sig i stället att säga ”Je suis i konkurs” eller ”Ich bin total bankrutt, excuse me”. Vilket påminner oss om att engelska borde man kunna mycket bättre, samtidigt som många andra språk är onödiga ifall man inte lär sig dem riktigt bra, då de plötsligt blir nyttiga igen.

Så länge jag minns har det tjatats om hur nyttigt det är med många språk, vilket har lett till att hälften av Finlands folk går omkring och är mångfalt halvspråki­ga eller kvartssprå­kiga trots att de framför allt borde kunna sitt modersmål och bra engelska. Resten kan diskuteras utgående från hemmiljöns språk, arbetsmark­nadens krav och antalet timmar som finns kvar. I skolan och i livet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland