Hufvudstadsbladet

15 bra minuter

- Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Självklart ska vi tala om och uppmuntra fler pappor att ta ut all den föräldrale­dighet som samhället erbjuder. Många gör det redan, som marknadsfö­r möjlighete­n med eget exempel.

De som tittar på Solsidan i teve har sett Fredde jäkta med sin sons fotboll. Inte ens Segwayn eller Henrik Larsson hjälper när Fredde försöker lösa tidtabells­problemen.

I den här sketchen är pojken ett sidospår. I verkliga livet är han huvudrolls­innehavare­n. Det här tänkte jag på en kvällskant efter att först hela dagen ha rivit mig i håret på jobbet, hämtat på dagis och lagat middag. Tevesoffan kallade. Somnade också, tror jag.

”Det kan vara en kvart eller en lördagsför­middag, vad som helst mellan löjligt lite och en evighet.”

Sedan blev det inte så mycket tid för sån där värdefull fri samvaro innan kvällsmüsl­i, tandborstn­ing, xylitoltab­lett och läggdags. Och även om förståndet säger mig att jag inte är en dålig människa på grund av det här lilla misslyckan­det skär det i hjärtat. Det kommer förstås fler stunder och nya dagar.

Det kan vara en kvart eller en lördagsför­middag, vad som helst mellan löjligt lite och en evighet. Jag behöver knappast understryk­a vikten av kramar och uppmuntran. De finns, hoppas jag, kvar tills jag själv tappar tänderna och slutligen vittrar sönder, men vid sidan av växer behovet av seriösa diskussion­er. Ja jösses, grabben är sex år gammal! I morse avhandlade vi behovet av att åka till månen och magneter. I förrgår handlade frukostdeb­atten om Obama och de arga fåglarna. Rymdfärder­na får vi nog fortsätta med i kväll, har jag på känn.

Det jag vill säga är att vårdledigh­eter är en bra start. Sedan kommer vardagen. Jag kan inte bedöma i vilket skede närvaron är viktigast. Bäst att kämpa med dem alla, och njuta. Glad fars dag!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland