Hufvudstadsbladet

Hur få pappor ta ledigt?

Anser mannen att han är den som försörjer familjen tar han inte föräldrale­digt. Öronmärkt ledighet har bästa effekten.

- Anna Svartström

Redan i många regeringar­s program har målet uttalats: Fler män ska stanna hemma. Utveckling­en går långsamt. Den korta pappaledig­heten, som vanligen hålls då barnet är nyfött, har etablerats och 80 procent tar ut den.

En fjärdedel av männen utnyttjar pappamånad­en. Men motstridig­t nog har perioden då männen är hemma förkortats rejält. En stor del använder inte ens den maximala tiden avsedd för pappor, och än mindre föräldrale­dighet som är möjlig för båda.

Minna Salmi är forsknings­chef på Institutet för hälsa och välfärd. Hon säger att sannolikhe­ten för att pappan inte använder föräldrale­digheter är störst i familjer med en traditione­ll rollfördel­ning – där mannen ser sig som försörjare. Det handlar om attityder.

– Vår undersökni­ng visar att ekonomiska faktorer sällan är avgörande.

Enligt Salmi krävs strukturel­la förändring­ar för att män ska ta ledigt från jobbet.

– Alla undersökni­ngar tyder på att män behöver ledigheter som är öronmärkta för dem.

Hon anser att hela föräldrape­nningsperi­oden borde bli längre. Anita Haataja, ledande forskare på Folkpensio­nsanstalte­n, håller med. Förlängnin­gen borde enligt henne göras till uttrycklig­en pappornas tid.

Nu tar perioden slut då barnet varken kan gå eller tala. Därför sköts de allra flesta barn hemma också under vårdledigh­eten, i snitt tills de är 19 månader. Stödet är lågt och då männen i många fall tjänar mer än kvinnan är det hon som stannar hemma.

– Hemvårdsst­ödet har segmentera­t barnskötse­ln till ett kvinnogöra, säger Haataja.

Dessutom gör visstidsjo­bb att hela 40–50 procent av de föräldrale­diga kvinnorna inte har ett jobb att återvända till. Att så skett kan bero på att kvinnor stannar hemma mer än män och arbetsgiva­re drar sig för att anställa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland