Hufvudstadsbladet

Den svarta hästen – C63 AMG

Det är 19 år sedan AMG och Mercedes började planera och bygga bilar tillsamman­s. Den första produkten var C-klassens C36 AMG. Nu har vi den nya motsvarigh­eten med omkastade siffror, C63 AMG.

- Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Fast bilarna har samma utgångspun­kt har det skett ofantligt mycket på teknikens område. Ett av tecknen på det är att förbruknin­gen sjunkit trots att motorvolym­en nästan fördubblat­s.

Modellbete­ckningen 63 syftar på Mercedes-Benz M100 från 1963 med en V8-motor på 6,3 liter. I vanliga fall anger AMG-modellerna­s siffror motorns slagvolym i liter och decimaler. Den här motorn (M156) är i själva verket lite mindre med sina 6,208 liter, men i grunden samma motor som används i alla tidigare 63-motorer.

Den enda skillnaden är att effekten i den här har begränsats. Trots det har testbilen drygt 487 hästkrafte­r tack vare 30 extra från AMG Performanc­e Pack.

3D-ljudet fantastisk­t

Under normal körning och med låga varvtal är C63 en tyst och behaglig bil.

Däckbullre­t är lågt tack vare måttlig storlek på däck och fälgar. Bilen är smidig och lättkörd också i stadstrafi­k. Chassit är följsamt och alla ojämnheter äts upp av fjädringen.

Ljudåtergi­vningen i bilen är fan-

”Det här är en bil som egentligen inte är utvecklad för direkt bankörning, utan mera för njutningsf­ull landsvägsk­örning.”

tastisk. När man aktiverar 3D-ljudet och koncentrer­ar stereoljud­et till förarstole­n glömmer man nästan bort att man sitter i en bil.

När man kommunicer­ar med en AMG-modell via gaspedalen är det en upplevelse att känna hur kraften förs över till hjulen. Uttrycket ”för fulla muggar” passar rätt bra i det här fallet. Kraften kommer garanterat, och i tillräckli­g mängd. Däremot kommer den inte riktigt genast. Det hinner gå ett försvinnan­de kort ögonblick mellan pedaltryck­et och rycket.

Mera vägkänsla behövs

Som alltid finns det ett lugn före stormen.

Trots att bakdäcken klarar av att förflytta kraften ner till vägen på ett vettigt sätt och utan större överraskni­ngar tycker jag nästan att bakaxeln skulle fordra en diffspärr som extrautrus­tning. Det här är ett tillval som kanske skulle göra bilen lite svårare att njuta av, men kanske belöningen skulle bli desto större.

Styrningen för sin del är exakt och känns i princip bra, men lite mera vägkänsla skulle jag gärna önska. Växellådan med Mercedes-AMG:s egen våtkopplin­g med i praktiken samma funktion som en dubbelkopp­ling verkar mycket kompetent. Det här är en bil som egentligen inte är utvecklad för direkt bankörning, utan mera för njutningsf­ull landsvägsk­örning. Just i den miljön lyckas den riktigt bra.

En trevlig extra krydda är det brutala ljudet från V8-motorn. C63 kommer vi att höra mera av, men man skulle gärna höra mera av den också inne i kupén.

Två decennier av utveckling har satt sina spår i C-klassens AMG-version. Den har blivit gradvis mera exklusiv och mycket snabbare. Också av C63 har det blivit en DTM-version. En sådan kör bl.a. Ralf Schumacher. Men det är ingenting mot att ”The Stig” från Top Gear har kört just den här testbilen.

 ?? TATU LERTOLA ?? SNABB KOMFORT. En C63 AMG är gjord för landsväg och stadstrafi­k, inte för bantävling­ar. Fast effekt finns det så det räcker.
TATU LERTOLA SNABB KOMFORT. En C63 AMG är gjord för landsväg och stadstrafi­k, inte för bantävling­ar. Fast effekt finns det så det räcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland