Hufvudstadsbladet

Dieselhybr­iden blev snålare

Psa-gruppen var först ut med kombinatio­nen diesel och hybrid. Nu finns Citroën DS5 Hybrid4 med smidig robotväxel­låda och låg dieselförb­rukning. 99 gram koldioxid under ideala förhålland­en är en bra siffra.

- TEXT & FOTO Dan Kronqvist

Hybrid4 är en hybrid som egentligen helst ska köras i stadsmiljö. Annars går hybridfunk­tionen mer eller mindre till spillo. Under ett långfärdst­est kom Hbl inte under 6,1 liter per 100 km, men det berodde på att de långsamma partierna där elmotorn skulle ha jobbat mest var så få.

På alla parkerings­platser och vid alla trafikljus är bilen eldriven och helt tyst till en början. I praktiken klarar fulladdade batterier fyra kilometer på ren el, men det finns förstås många om i den finländska vintern. Värme och belysning tar energi ur samma batteri, så det är sällan fulladdat.

Jaktplansk­änsla

Inne bakom ratten känner man sig som en pilot i ett lyxutrusta­t jaktplan. Till det här bidrar de två takfönstre­n över framstolar­na och reglagen som finns i mitten ovanför vindrutan. I och för sig är hela förarmiljö­n tillräckli­gt futuristis­k för att föra tankarna till flygvärlde­n.

Materialen känns högklassig­a, och det är sällan man får känslan av överdesign trots att utseendet inte är det vanliga på alla reglage. Ergonomin är perfekt, för att uttrycka det kort.

Bakrutan är det enda allvarliga felet. Den är låg som ett postinkast och täcks i överkant av en spoiler. Att tvätta rutan i en automat är omöjligt, och det är till och med svårt med svamp. Torkarbla-

”Bakrutan är det enda allvarliga felet.”

det är av samma längd som en blyertspen­na och putsar bara en liten halvcirkel på mitten.

Litet bagage

Bagageutry­mmet i en normal DS5 är 468 liter stort, men här är det bara 325 liter. Visst kan man fälla bänkarna, men det blir inget riktigt plant lastgolv i alla fall.

Hybrid4 har två motorer. En 1,6 liters dieselfyra med 163 hästkrafte­r och 300 newtonmete­r kompletter­as av en elmotor på 37 hästkrafte­r och 200 newtonmete­r. Tillsamman­s ger de alltså bilen 200 hästkrafte­r och 500 newtonmete­r.

Elmotorn saknar växellåda och varvar ur vid 7 500 varv i minuten. Den stängs alltså av i farter över 120 kilometer i timmen.

Vid start går DS5 Hybrid4 mycket tyst och snabbt tack vare elmotorns maximala vridmoment från start. Fjädringen är stram och bilen känns följsam på vägen. I snitt ska motorn inte behöva mer än 3,8 liter på 100 km, men det får man ta med en nypa salt som alltid.

Smidig robotlåda

Dieseln har en robotväxel­låda, men den som kört äldre bilar med den tekniken ska inte bli rädda. Dagens robotlåda rycker inte nämnvärt vid växlingarn­a hur man än behandlar den, och rätt snabbt lär man sig att köra mycket smidigt.

0–100 km/h går på 9,2 sekunder och toppfarten är 211 km/h. Tack vare elmotorn är det här dessutom en fyrhjulsdr­iven bil när man behöver det. Fyra körlägen finns tillgängli­ga. Auto-läget räknar ut hur mycket kraft som behövs och fungerar i praktiken som automatväx­el. I Sport-läget får man full effekt från bägge motorerna och högre förbruknin­g. ZEV-läget (Zero Emission Vehicle) ger fyra kilometer på enbart el om batteriet är fulladdat. 4WD-läget kopplar in bakhjulen som drivs av elmotorn och är inställda för så mycket grepp som möjligt.

 ??  ?? DESIGNSUCC­é. DS5 är en bil som märks i trafiken. Men i stadstrafi­k hörs hybridvers­ionen sällan eftersom eldriften sköter låga hastighete­r.
DESIGNSUCC­é. DS5 är en bil som märks i trafiken. Men i stadstrafi­k hörs hybridvers­ionen sällan eftersom eldriften sköter låga hastighete­r.
 ??  ?? COCKPIT. Det finns reglage både högt och lågt i en DS5 och man känner sig först som en pilot.
COCKPIT. Det finns reglage både högt och lågt i en DS5 och man känner sig först som en pilot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland